YAPILIŞI
1. Günlük taze olarak toplanmış körpe ve kılçıksız yeşil fasulyeler, bıçakla baş ve uç kısımlarından temizlendikten sonra akar su altında yıkanıp, kaynar suda iki veya üç dakika haşlanarak yumuşatılır. Sonra ya soğuk suya atılarak veya kevgire konup akar suda soğutulur.
2. Soğuyan fasulyeler, turşu kavanozuna konurken aralarına soyularak ikiye kesilmiş sarmısak dişleri, bir limonun dilimleri, halka şeklinde doğranmış bir soğan, iki yemek kaşığı toz şeker konduktan sonra üzeri yarı yarıya sirke ile karıştırılmış % 5'lik tuzlu su ile doldurulur.
277
GEREKLİ MALZEME
2 kilo körpe kabak 1 limon
1 baş sarmısak
2 yemek kaşığı toz şeker
5 sap kadar kereviz yaprağı
5 sap kadar nane yaprağı.
3. Fasulyeler üzerine konan sirkeli, tuzlu suyun hazırlanışı aynen salatalık turşusunda olduğu gibi yapılır. Turşu suyu kavanozun ağzına kadar doldurulduktan sonra kapağı sıkıca kapatılıp diğer turşular gibi sıcak bir yerde olmaya bırakılır. Bunun da yeme olgunluğuna geldiği, tad, koku ve lezzetinin değişmesi ve fasulyelerin de sarı renk alması ile belli olur.
4. Taze fasulye turşusu tek başına pek kurulmaz ve daha çok diğerleri ile karışık olarak kurulur.
0 yorum:
Yorum Gönder