YAPILIŞI
Zeytinler vişne kırmızısı rengini aldığı zaman ağaçlarından toplanır. Çürük ve kurtlular ayıklandıktan sonra acılığını gidermek üzere 4-5 gün kadar suda bırakılır. Bu sırada günde bir defa suyu değiştirilmelidir.
Acılığı giderilen zeytinler, litresinde 40-60 gram tuz bulunan salamura içerisine yatırılır.
Siyah zeytin salamurasına koku vermek üzere defne yaprağı, sarmısak gibi kokulu şeyler katılabilir.
NOT:
Zeytinyağı bir gıda olduğu gibi bir devadır da. Zeytinyağı safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Fazlaca alındığı zaman barsakları yumuşatır. Safra taşlarına iyi gelir. Sarılıkta faydalıdır. Damarları açar. Siyatik ve mafsal ağrılarına sürülürse iyi gelir.
Eczacılıkta bazı ilâçların hazırlanmasında faydalıdır.
Yaprakları kaynatılıp içilirse yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şekeri düşürmede etkilidir. Bağırsak solucanlarının düşmesini sağlar.
Zeytinyağında daha pek çok faydalı hassalar vardır.
0 yorum:
Yorum Gönder