GEREKLİ MALZEME
1 kilo kestane kabağı ya da balkabağı cinsinden kabak
6 bardak (1.5 kilo) şeker
2 bardak su
4 bardak kireç suyu 1 fındık büyüklüğünde limon tuzu.
GEREKLİ MALZEME
1 kilo iri kestane 3.5 bardak toz şeker 1.5 bardak su 1 küçük paket vanilya.
YAPILIŞI
1. Kabak kabuğundan soyulur, çekirdekleri çıkarılır, ortası temizlenir. Bol su ile yıkanır. Yarım kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara bölünür.
2. Kireç suyunda üç dört saat tutulur. Kireç suyundan çıkarılır. Birkaç defa bol su ile yıkanır, süzülmeye bırakılır.
3. Altı bardak şeker, iki su bardağı su tencereye konur, ateşte kaynatılır, koyulaşınca süzülen kabaklar içerisine atılır, tekrar kaynatılmak suretiyle reçel kıvamına getirilir. Limon tuzu, bir fincan sıcak suda eritilirek üzerine dökülür, karıştırılır, kaynatılır. Tam reçel olmuşsa ateşten indirilir, kavanozlara doldurulur.
Kireç suyu şöyle elde edilir:
4 Bardak kireç suyu elde etmek için 7 bardak su içerisine yumurta büyüklüğüne yakın sönmemiş kireç katılır, karıştırmak suretiyle eritilir. Öylece kirecin dibe çöküp suyunun durulması için bırakılır. Suyu iyice durulduktan sonra kap sallanmadan üzerinden duru suyu alınır. Kireç suyu daha evvelki sahifelerde anlatılmıştı. Nisbetleri ayrı olduğu için tekrarında fayda görüldü.
0 yorum:
Yorum Gönder