GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1kilo erik
3 bardak şeker.
1. Sağlam erikler çöplerinden ayıklanır, temizce yıkanır. Bıçakla parçalanır. Mümkünse çekirdekleri çıkarılır.
2. Çok az, yani eriklerin üzerini basacak kadar su ile erikler çekirdekleri çıkarılmış olsalar bile çekirdekleriyle yumuşayıncaya kadar haşlanır, ocaktan indirilir.
3. Sıcak halde iken seyrek dokunmuş bir bez içerisine konur, sıkılır. Suyu çıkarılır. Şıranın altı bardağına üç bardak şeker hesabiyle katılır, birlikte kaynatılır. Elma jölesindeki tarifimiz üzerine jöle yapılır.
NOT:
Koyu renkli, kokulu ve az olgun eriklerden daha iyi jöle olur. Burada kalan posa çok az olacağından elmalarda olduğu gibi marmelât yapılmaz. Bununla birlikte başka meyvelerin posası varsa kalan çekirdekli erikler daha geniş delikli bir kevgirden geçirilir, alta geçen kısım şeker katılarak bilindiği üzere marmelât yapılır, değerlendirilir.
Hatırlanacağı üzere, jölelerde, çıkan bütün şıralar dinlendirmek suretiyle berraklaştınlır, daima bu berrak suyu kullanılır. Çünkü jölenin cam gibi şeffaf olması makbuldür.
GEREKLİ MALZEME
1 kilo frenk üzümü şırası 4 bardak şeker.
0 yorum:
Yorum Gönder