GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
4 kilo peynir 2 bardak tuz 8 bardak su.
1. Bilhassa köylülerden alınan hiç salamura yapılmamış koyun peyniri evlerde salamura yapıldığında hem ekonomik hem de lezzetli olur. Peynirlerin iri olanları kesilir, küçükleri öylece bırakılır. Bir kavanoza sıkı sıkıya yerleştirilir. Boş kalan yerleri küçük parçalarla doldurulur.
2. Bir tencereye 8 bardak su, iki bardak tuz konur. Ateş üzerinde eritilerek kaynatılır. Ateşten alınır, soğumaya bırakılır.
3. Soğutulan tuzlu su kavanozdaki peynirin üstüne basacak kadar dökülür, ağzı kapatılır. Bir gün sonra peynir tuzlu suyunu çekmişse tekrar üzerine basacak şekilde su ilâve edilir. Peynir bir hafta kadar sonra açılıp bakılır, sertliklerini kaybedip yumuşamışlarsa daha çok tuzlu bir su yapılır, peynirin suyu süzülür, fazla tuzlu olan sudan doldurulur.
4. Ağızları sıkıca kapatılıp serin bir yerde tutulur veya yer varsa buzdolabına konur. (Anadolu'da serin kilerler vardır, bu gibi şeyler hep kilerlerde muhafaza edilir.
NOT:
Koyun peyniri bulunmadığı zaman inek veya keçi peyniri de salamura yapılabilir. Yalnız koyun peynirinin nefaseti başka peynirlerde olmaz.
2 kilo körpe salatalık Yeterince % 5 lik tuzlu
su 5 diş soyulmuş sarmı
sak, 10 kadar asma
yaprağı Katılacak tuzlu suyun
yarısı kadar üzüm
sirkesi.
0 yorum:
Yorum Gönder