GEREKLİ MALZEMELER
3 bardak bulgur
3 bardak şeker
2 kahve fincanı pirinç
1 bardak eski boza veya kibrit kutusu kadar yaş maya.
YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI
1. Bulgur ayıklanıp yıkanır. Üzerine bol su dökülerek bir gece öylece bırakılır.
2. Ertesi gün bulgurlar iyice ezilip yumuşayıncaya kadar pişirilir (Suyu az gelirse biraz su ilave edilir). Pirinç de aynı şekilde iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
3. Bulgur ve pirinç tel süzgeçten üzeri kaşıkla bastırılarak geçirilir.
4. Elekten geçirilen bulgurla pirinç hafif ateş üzerine oturtulur. Karıştırılarak şekeri katılır, içindeki şekerin erimesi temin edilir. Ocaktan alınır.
5. Ocaktan alınan malzemeler ılık bir hal alıncaya kadar zaman zaman da karıştırmak suretiyle bekletilir. Ilıyınca varsa bir bardak evvelce yapılmış boza, yoksa kibrit kutusu kadar yaş maya ılık suda ezilerek katılır, karıştırılır.
Ilık bir yerde ağzı kapalı olarak, hatta kapağın üzerine bir bez örterek mayalanması için 2-3 gün bekletilir. Bu iki üç gün içerisinde arasıra karıştırılır. Göz göz olunca içilecek hale gelmiş olur. Sonra serin bir yerde tutulur.
AKLINIZDA BULUNSUN
Kesik limonun saklanması:
Limonun üzerine tuz dökün. Böylece, limonu ikinci bir kullanım için bozulmadan saklayabilirsiniz. Limonu, kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde bir tabağa koyun. Üzerine ters çevrilmiş bir bardak kapatın.
0 yorum:
Yorum Gönder