GEREKLİ MALZEMELER
1 kilo çekirdeği alınmış yarma yeşil erik
7 bardak şeker Şekerin üzerine basacak kadar su
2 kahve kaşığı limon tuzu
8 bardak kireçli su.
HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI
1. Erikler çekirdeklerinden çıkarılır, yıkanır. Kireçli suya atılır. Üç dört saat öylece bırakılır. Sonra birkaç defa yıkanır, süzülmeye bırakılır.
2. Bir tencereye şeker ve üzerine basacak şekilde su konur. Kaynatılır. Koyulaşınca üzerine ikiye ayrılmış bulunan erikler dökülür.
Eriklerle de kaynatılır. Bilinen şekilde limon tuzu konur, bir iki taşım kaynatılır, ocaktan indirilir.
Daha da koyulaşması için reçeller bir tepsiye dökülür, üzerine bir tülbent örtülür. Ara sıra hafifçe karıştırılır ve güneşte reçel kıvamına getirilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Halıları parlak bulundurmak için:
Haftada bir ılık su içerisine çok az amonyak atmalı ve bu amonyaktı su ile halıları silmelidir. Bu temizlik halıları aynı zamanda güvelere karşı da muhafaza eder.
NOT:
Bu reçelde erikler fazla kaynatılırsa kabuklarından çıkar, eriklerin şekilleri bozulur. Onun için fazla kaynatmayıp, koyulaşması için güneşten istifade edilir.
1 kilo kayısı
6 bardak şeker
5 bardak su
3 gram limon tuzu, ya da bir kahve fincanı
limon suyu.
0 yorum:
Yorum Gönder