YAPILIŞI
1. Karadutların çöpleri alınır, mümkünse hemen bir sudan geçirilir, suyu da hemen anında süzülür. Üzerine iki bardak şeker kat kat serpilir. Öylece bir gün bırakılır.
2. Şekerli karadut bir taşım kaynatılır, hemen indirilir, sıkılır, suyu alınır, posaları atılır.
3. Ayrıca kalan dört bardak şeker üzerini ıslatacak kadar çok az su ile koyuca kaynatılır, üzerine karadut suyu ilâve edilir. Bir taşım kaynatılır, limon tuzu ya da limon suyu konur, kaynar halde iken ocaktan hemen indirilir.
NOT: Karadut şurubu ilâç olarak da kullanılır. Ağız ve boğaz iltihaplarını giderir. Eczanelerde de satılır. Bu satılanlar yukarıda yapılandan başka bir şey değildir. Bilhassa bazı yerlerde her evde bulunur. Çocuklarda, bebeklerde pamukçuk hastalığında çok kullanılır.
1 kilo olgunlarından kızılcık
7 bardak şeker
2 bardak su
2 limon suyu veya bir kahve kaşığı limon tuzu.
0 yorum:
Yorum Gönder