.

Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI •Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün. Fasulyeleri 2-3 santim büyüklüğünde parçalar eide edecek şekilde dilimleyin. • Yağı, yemeklik incecik doğranmış soğanları ve incecik halkalar halinde doğranmış biberleri pilav tenceresine koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. • Fasulyeyi ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edin. Tuz ve puibiberi serpin ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 2 adet yeşil sivri biber 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber 2 adet orta boy domates 4 su bardağı sıcak su b(et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim) • Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ve yıkadığınız bulguru tencereye aktarın. Karıştırıp ocağın altını kısın. • Kısık ateşte, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 30 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Tırtıl Baklavası

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI • Su ve tozşekeri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şurubun koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. • Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu yoğurma kabına aktarıp elinizle karıştırın. Unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. • Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. • Ceviz ve tozşekeri derin bir kaba koyup bir kenarda bekletin. • Bezelerden birini üzerine nişasta serperek oklava yardımıyla incecik ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 1 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirin. Yufkayı ortadan ikiye kesin. Oklavayı kesilmiş tarafına yerleştirip sıkıca sararak rulo yapın. Yufkayı oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün. Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. • Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Tatlıyı 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin. • Tereyağını bir tavada kızdırın. Yağı, henüz sıcak haldeyken, kaşıkla tepsideki tatlının üzerine gezdirin. Tatlıyı 180 dereye ayarladığınız fırının alt rafında kızarıncaya kadar, 30-40 dakika pişirin. • Üzerine soğuk şurubu gezdirip 30 dakika beklettikten sonra servise sunun. ...

Bezelye Çorbası

YAPILIŞI 1. Bir baş soğan rendelenir, bir tencere içine konan bir kaşık yağla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. 2. Beş bardak su ve iki bardak ayıklanmış bezelye kavrulmuş soğan içerisine konur, iyice pişirilir. 3. Pişen bezelyeler süzgeçten geçirilir, suyu alınır. Balık Çorbasının terbiyelisi de lezzetli olur. Sofralarvnizın vazgeçilmez unsurlarından biri olan çorbalar, üzerlerine arzunuza göre dökeceğiniz yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz veya naneyle hem görünüş hem de lezzet bakımından daha da güzel olur. 4. Kalan iki kaşık yağla un hafifçe kavrulur. Bunun içerisine kabukları soyulmuş, küçük parçalara kesilmiş domates veya yarım kaşık salça konur, karıştırılarak tekrar pişirilir, beş bardak et suyu ilâve edilir. 5. Süçgeçten geçirilen bezelye suyu ile domatesli veya salçalı et suyu tuz da katılarak hep birlikte karıştırılır. Tekrar beş dakika kadar kaynatılır, sonra servis yapılır. NOT: Bunların üzerine arzuya göre yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz, nane konabilir. ...

Çiftlik Çorbası

GEREKLİ MALZEME 1 topak kıyma (portakal büyüklüğünde) 1 kaşık domates salçası 2 baş soğan 2 orta patates 2 havuç 1 dolmalık sakız kabağı 1 baş kereviz 2 diş sarmısak Yarım fincan un 4 çorba kaşığı yağ 10 bardak et suyu veya su Kâfi miktarda tuz, maydanoz. 6 bardak et suyu 3 orta domates 1 adet büyük soğan 3 kaşık yağ 1 fincan un 1 fincan pirinç 1 bardak su Kâfi miktarda tuz. YAPILIŞI 1. Yağ ile ayıklanmış, ince kıyılmış bütün sebzeler bir tencereye konup, ateşte beş dakika kadar karıştırarak kavrulur. 2. Önce un eklenir, sonra salçası konur. Beş dakika kadar daha karıştırmaya devam edilir. 3. Suyu konur, sebzeler iyice pişinceye kadar ateşte kaynatılır. 4. Kıyma, tuz ve karabiber ile yoğrulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Bunlar da çorbanın içerisine katılır. On dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirilir, servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz serpilir...

Sponsor Bağlantılar

Bağlantılar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Burdurun Meşhur Kabak Helvası

14 Temmuz 2010 Çarşamba |
BURDUR'UN MEŞHUR KABAK HELVASI

GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI

1. Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır. Dolmada olduğu gibi kazınmaz. İçinin çekirdekleri ayıklanır. Parçalara bölerek rendelenir. Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır. Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur.

2. Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur.

3. Şeker ocakta çok az su ile eritilir. Limon tuzu, ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır.

4. Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen

AKLINIZDA BULUNSUN

Sıçrayan yağlar:

Kızartma yaparken yağın sıçramasını ne kadar önlemeye çalışırsanız çalışın yine tamamen engelleyemezsiniz. Her şeye rağmen yağ mutfağın hemen her yerine biraz yapışmıştır. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur.

Cezve:

Cezvenizdeki kahve lekelerini tuzla ovarsanız hemen çıkar.

Kavanoza sinen kahve kokusunu gidermek için:

Kavanoz yıkanıp temizlendikten sonra içine yanar bir kibrit atınız.



rendelenmiş kabak dökülür. Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir.

5. Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa olmuş demektir. Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır.

6. Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir. Ya da kavanozlara doldurulur. Uzun zaman hatta yıllarca durur. Tavsiye ederim yapın ummadığınız lezzette bulucaksınız.

DİKKAT:

Kıvama gelmiş helva ağıza alınınca kıtır kıtır yâni kabakları iyice sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su koyup pişirmeğe devam edilir.

NOT: Bu helva Türkiyemizde yalnız Burdur'da yapılmaktadır. Onun için biraz açıklamak gerekiyor:

Bildiğimiz, dolmasını ve sair yemeklerini yaptığımız sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır. Burdur'da üreticiler bu kabakları özel olarak yetiştirirler. Tanesi dört beş kilo gelenleri vardır.


Related Posts



0 yorum:

.

Kişisel

SiteEkle.Web.Tr

Food & Drink Blogs all kind of recipes Şifalı Bitkiler Kadınlar,Diyet,Zayıflama Kadın Hastalıkları Dekorasyon Sağlık Zayıflama,Diyet,Gebelik,Doğum Kadınlar Kadınlar Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Mobilya Dekorasyonu Poğaça Tarifleri Moda Dış Cephe

Kadınlar Platformu

SPONSORLU BAĞLANTILAR

En Çok Okunan Yemek Tarifleri

Son Eklenen Yemek Tarifleri

 
Yemek Tarifleri