YAPILIŞI
1. Pekmez ateş üzerine konur. Kaynatılmak suretiyle koyulaştırılıp, ağda haline getirilir. Ağdanın kıvama gelip gelmediğini anlamak için soğuk su üzerine kaşıkla ağdadan bir damla damlatılır, top halinde düşüp öylece kalırsa ağda kıvama gelmiş demektir.
2. Bu ağda içerisine evvelce temizlenmiş, yıkanıp, kurutulmuş haşhaş dökülür. Bir iki dakika tekrar ateşte tahta kaşıkla karıştırılarak kaynatılır, ateşten alınır.
3. Ilık hale gelinceye kadar bekletilen bu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, düz ve temiz iki taş arasında haşhaş tohumları ezilinceye kadar altlı üstlü dövülür. Bıçak sırtından biraz kalınca yaprak haline getirilir, hafifçe dürülerek servis tabağına istif edilir. Diğer parçalar da aynı şekilde dövülür, dürülür.
NOT: Aynı işlemlerle dövülmüş cevizden ceviz helvası da yapılır. Burdur'da bu helva genellikle pekmezden yapılır. Çünkü pekmezinh kendine has kokusu ile daha nefis olur. Pekmez, haşhaş ve ceviz karışımı ile de yapılır. Sade şekerle yapılacaksa şekeri ağda haline getirirken yeterince limon suyu veya limon tuzu koymak gereklidir
GEREKLİ MALZEME
500 gram sinirsiz, yağsız dana kıyması
1 orta büyüklükte soğan
5 kaşık acı biber salçası
2 kaşık domates salçası
Yeterince tuz, karabiber, kimyon 1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı kuru nane
2 su bardağı ince bulgur.
GEREKLİ MALZEME
500 gr. ince bulgur 5 tane yeşil soğan 500 gr. yağsız, sinirleri alınmış dana etinden kıyma
Yeterince karabiber, pul halinde acı kırm
ızı biber, kimyon 2 kaşık domates salçası, 1 bardak su 1 demet maydanoz.
0 yorum:
Yorum Gönder