GEREKLİ MALZEMELERİ
3.5 su bardağı elenmiş un
2 su bardağı su
1/2 çay bardağı küllü su
50 gr. tereyağı veya margarin
10 kadar yumurta
1 fiske tuz, 1 kaşık şeker.
Şurubu için:
10 bardak şeker
6 bardak su
6 gr. limon tuzu.
Kızartmak için:
4 su bardağı ayçiçef yağı.
HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI
1. Tulumba tatlısının şurubu evvelden hazırlanır, soğutulur. Şöyle ki: 10 bardak şeker, 6 bardak su ile kaynatılır. Limon tuzu konur, biraz koyuca şurup elde edilir. Tabii bu arada şekerin üzerine gelen köpükler alınır.
2. iki bardak su, küllü su, 50 gr. tereyağı, tuz, bir kaşık şeker hepsi birlikte bir tencereye katılır, kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başlayınca un birden dökülür, tahta kaşıkla hızlı hızlı yine ateş üzerinde karıştırılır. Beş dakika devam edilir. Ateşten indirilir, ılıyınca yoğrulur.
3. içerisine 7-8 yumurta kırılır, elle yumurtalar güzelce yedirilir, sertse iki yumurta daha kırılır, onlar da karıştırılır.
En sonunda bir fincan su katılır, tekrar karıştırılır. Tulumba tatlısı kalıbından veya ucu dişli torbadan kolayca geçecek hamur olmalı. Ne çok katı ne de çok yumuşak.
4. Orta ateşte kızdırılan yağ içerisine tulumba kalıbından münasip büyüklükte hamur sıkılır, çevirmek suretiyle her tarafı iyice kızartılır. Delikli kepçe ile yağı süzülerek alınır.
Soğuk şuruba atılır, tatlısını çekmesi için başka bir kepçe ile şuruba iyice daldırılır, ikinci parti kızarıncaya kadar şurupta tutulur, ikinci parti kızarmaya başlayınca şuruptan alınır, şekeri biraz süzülür. Servis tabaklarına istif edilir.
NOT:
Yukarıdaki tertibin yarısını da yapmak yeterlidir. Tulumba tatlısı oldukça bereketlidir.
Yumurtalar hamura tek tek kırılır, karıştırılır, geri kalan yumurtalara devam edilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Kızartma yağı sıcaklığının yeterli olup olmadığını anlamak için;
- iki üç tane çiğ sert mısır tanesi atın, bunlar patlarlarsa yağ kızmış demektir.
- Bir parça ekmek içini yağa atın, hemen yağın üzerine çıkarsa yığın yeterli sıcaklıkta olduğunun belirtisidir.
- Bir parça hamurla da aynı sonuca ulaşabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder