GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1 bardaktan az (160 gram) sade yağı
Lbirbuçuk bardaktan az şeker (320 gr.)
1 bardak nişasta
2 bardak su.
1. Yağ, toz şeker ile tencereye konur, ateş üzerinde kaynayıp, eriyinceye kadar tutulur.
2. Bir bardak nişasta iki bardak soğuk suda karıştırılıp, boza haline getirilir.
3. Kaynayan ve içinde şekeri erimiş yağa boza halindeki nişasta karıştırılarak katılır. Tahta kaşık ile eze eze iyice yedirilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Süt şişelerini temizlemek için:
Çay yapraklarını şişeye doldurun. Üzerine ılık ve sabunlu su koyarak hızla çalkalayın.
Asırlardır evlerimizden eksik olmayan helvalar, vitrinlere aksedince cezbedici yönleriyle biraz daha çekicilik kazanmaktadır.
4. Helvanın rengi koyulaşıp iyice piştikten ve katıca bir külçe haline geldikten sonra ocaktan alınır.
NOT: Bazı kimseler Sabuniye Helvası'na fıstık veya badem karıştırırlar. O zaman nişasta karıştırıldıktan sonra fındık veya fıstık katılır, öylece bir müddet ateşte karıştırılır. Tabii ki bu helvamıza daha da lezzet verecektir.
Aşağı yukarı 100 yıl evvel yazılmış bir yemek kitabında tarif aynı olmakla beraber miktarlar şöyle gösteriliyor:
1 ölçü sade yağı, 2 ölçü şeker, yarım ölçü nişasta, bir ölçü soğuk su.
0 yorum:
Yorum Gönder