GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
Fazla olgunlaşmamış, ezik ve bereli olmayan kayısılar yıkanır, çekirdekleri çıkarılır. (Kayısı reçellerinde daima suyu az olan sert kayısılar tercih edilmelidir.) Kayısılar beş bardak suda kaynar hale gelinceye kadar tutulur.
Hemen sudan alınır. Kalan suya altı bardak şeker konur, kaynatılır. Bir kaşıkla suya damlatılır, dağılmayıp donuyorsa şurubu kıvama gelmiş demektir. Hemen dağılırsa kaynatılmaya devam edilir.
Tâ ki soğuk suya damlatılan şurup şeklini kaybetmeyinceye kadar. Şurup kıvama gelince kayısılar içerisine atılır.
İstenilen koyuluk elde edilince limon tuzu ya da limon suyu konur, bir taşım daha kaynatılır, ocaktan indirilir. Kavanozlara doldurulur, soğuyunca ağzı kapatılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Reçel kaynatılırken tencere dibinin tutmaması için içine bir tane cam zıpzıp konur.
Şeker lekesi: Şeker lekesi temiz ılık su ile temizlenir.
Yumurta lekesi: Yumurta lekesi fırçalanır ve sıcak su ile yıkanır.
Sinek lekeleri: Kahve telvesiyle sildikten sonra bir bezle kurularsanız, sinek pisliklerinin sebep olduğu lekelerden kurtulursunuz.
Mutfağınızda veya banyonuzda gaz kaçağını belli eden koku duyarsanız:
Evdeki her türlü ateşi ve yanan bilumum şeyleri derhal söndürün. (Sigara, soba, vb. gibi) elektrik düğmelerini açıp kapamayın.
Ocak veya fırın gibi gaz yakan aletinizin düğmelerini "K" (kapalı) vaziyetine getirerek söndürün. Evin dışa açılan pencere ve kapılarını açarak havalandırmayı sağlayın.
TÜPÜ DERHAL AÇIK HAVAYA ÇIKARIN. Bakım servisinize derhal haber verin.
0 yorum:
Yorum Gönder