YAPILIŞI
1. Temiz bir kap içerisinde süt kaynatılır, sonra şekeri katılır yine kaynatılır. Az bir su ile salep eritilir, kaynayan şekerli suya sicim gibi akıtılır, bir taraftan da top top olmaması için dikkat edilir. Karıştırılarak iyice pişirilir.
2. Ateşten alınır, bir kepçe ile karıştırıp, savurarak soğutulur.
3. Soğutulan bu malzeme bir kutuya dökülür. Buzdolabının buzluğuna konur. Soğutucunun ayarı artırılır. Onbeş yirmi dakika sonra çıkarılır. Donmuşsa kenarları sıyrılır, karıştırılır. Yine buzdolabının buzluğuna konur. Böylece her onbeş dakikada bir çıkarılır, kenarlarındaki kısımlar bıçakla kazınır, karıştırılır. Bu karıştırma tahta kaşıkla yapılırsa daha iyi sonuç verir. Hatta tahta kaşıkla karıştırıp dövmek dondurmanın daha da sakızlaşmasını sağlar. Dondurma katı, sakız gibi olunca buzluktan alınır, servis yapılır.
NOT: En çok yenen dondurma kaymaklı dondurmadır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Arı sokmasına karşı: Ne cins arı olursa olsun, arı sokunca bir soğan veya sarımsağı ikiye bölerek arı sokan yere sıkıca sarmalı, derhal acısı geçer ve iyileşir.
Şeftali kabuklarını kolay soymak için: Şeftalileri birkaç saniye kaynar suya batırın, hiç zorluk çekmeden kolayca soyulduklarını göreceksiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder