YAPILIŞI
En çok erik, kayısı ve zerdaliden yapılır. Yufka biçiminde kurutulmuş bir ezmedir. Pestil, parça parça koparılıp kuru yemiş gibi yenirse de, daha çok ezilip suyla karıştırarak hoşafı yapılır.
KAYISI, ZERDALİ, ERİK PESTİLLERİ
Bu meyveler tam olgun iken toplanır. Pestil daha ziyade taze olarak satılmayan ve gösterişsiz meyvelerden yapılır.
Erikler sert çeşitlerden ise haşlanarak yumuşatılır. Bu meyveler ayrı olarak yapılabildiği gibi karışık olarak da işlenir.
Meyveler evlerde bulunan kevgir ve ilistirlerden geçirilerek kabuk ve çekirdeklerinden ayrılır. Et ve şıra kısımları altta toplanır. Bu ezme, tepsilerin altları yağlanarak incecik tabaka halinde dökülür, üzeri düzlenir. Güneşte kurutulur.
Kurutulduktan sonra dilimler halinde kesilir, üstüvane şeklinde dürülür, kapalı sandıklarda saklanır. Yahut rutubetsiz havadar bir yerde muhafaza edilir. Lüzumunda parçalanır, ılık suda eritilir. Şeker ilavesiyle sofraya getirilir. Pilav ve börek gibi yemeklerle yenir.
DUT PESTİLİ
Bir de dut pestili vardır. Dut ağacı olan evlerde dutların akıp, telef olmamaları ve bir değer kazanmaları için pestil yapılır. Dut pestilini yapmak için evvela dutun suyu çıkarılır. Sonra ateşte kaynatılır.
Yine hafif yağlanmış tepsilere dökülerek güneşte kurutulur. Genellikle dut pestiline şırası kaynatılırken % 5 kadar nişasta katılarak pişirilir. Bezler üzerinde güneşte kurutulur.
AKLINIZDA BULUNSUN
Gözlük camlarınızın buğulanmasını önlemek ve temizlemek için:
Gözlük camının her iki yüzünü de kuru sabunla ovuşturun, sonra pamuklu kuru bir bezle silin. Gözlük camınız çizildiyse, birkaç damla sirke ile yıkayın, çizik kaybolacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder