YAPILIŞI
1. İri, çürüksüz kestanelerin dış kabukları soyulur. Kaynar suya atılır, kestanelerin iç kabuklarının soyulacak şekle gelmesi için beş dakika kadar kaynatılır.
2. Kestaneler kaynar sudan alınır, ince kabukları tamamiyle soyulur. Yalnız iç kestaneler kalır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Elma:
Beyne ve kalbe kuvvet verir. Nefes darlığına ve kalp çarpıntısına faydalıdır. Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Aç kamına çekirdekleriyutulursa bağırsak kurtlarını düşürür. İdrar söktürür. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesinde yardımcı olur. Müzmin romatizmalara faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler, antiseptik vazifesi görür. Hamile hanımların bulantılarını keser. Her akşam yatarken yenen bir elma pekliği giderir, diş ve diş etlerine çok faydalıdır. Cilde yumuşaklık, tazelik verir. Elma çiçeğinden yapılan çay nezle, öksürük ve ateşli hastalara iyi gelir. İltihaplanmaları önler.
İncirin olgununu meyve olarak değerlendirip, reçeli için olmamış yeşillerini
kullanmalısınız.
nıp bir tencereye konur, üzerine basacak kadar su ilâvesiyle hamur gibi oluncaya kadar haşlanır.
3. Haşlanan kestaneler bir ilistire dökülür, üzerinden elle bastırılarak ilistirden geçirilir veya varsa daha kolayı püre makinesinden geçirilir.
4. Püre haline getirilen kestaneler bir tencereye konur, üzerine 3.5 bardak toz şeker, 1.5 bardak su ve küçük bir paket vanilya katılarak karıştırılır. Hafif ateş üzerinde yine karıştırılarak pişirilir. Kestaneler koyu bir bulamaç halini alır. Ocaktan indirilir. Biraz soğuyunca kavanozlara doldurulur.
NOT: Bu reçel bilhassa çocuklar için çok besleyici bir gıdadır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Mutfağınızı da evin misafir odası gibi süsleyiniz. Resimler ve vazolar bu bakımdan size çok yardım edecektir. Ev kadını mutfakta çalışırken sıkılmamalı ve her an oradaki işini bitirmek için gayret sarfetmelidir. Kadının en çok zaman harcadığı yer mutfaktır. Bundan dolayı evin en rahat yeri mutfak olmalıdır.
Hortum takmak için: Hortumu musluğa takmak veya iki hortumu birbirine geçirmek için kendinizi zorlamayın. Usulünü bilince bu iş çok kolaydır.
- Hortumun ucunu biraz kaynar suda bırakın.
- Veya sabunlayın.
0 yorum:
Yorum Gönder