EKMEK DOLMASI
GEREKLİ MALZEMELER
1 adet özel olarak yapılmış dolmalık ekmek (Ramazan'da İzmir'de yapılır)
250 gram orta yağlı koyun kıyması
2 baş soğan 2 kaşık yağ Yarım kaşık salça
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz, karabiber.
YAPILIŞI ve HAZIRLANMASI
1. Bir gün evvel alınan dolmalık ekmek üzerinden domates dolmasında olduğu gibi yuvarlak bir kapak çıkarılır. İçerisindeki iç alınır.
2. İçler el ayaları arasında ovalanmak suretiyle pirinç taneleri kadar parçalar haline getirilir.
3. Yağda çentilmiş soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyması katılır, hafifçe onunla da kavrulur. Maydanoz, tuz, karabiber, bir fincan su ile hepsi beraber yoğrulur.
4, Bir tencerede bir kaşık yağ ile salça kavrulur. Bunun üzerine ekmek içi ile 3 numaradaki malzemeler karıştırılır. Sade kabuk halinde kalan ekmekler doldurulur. Ekmekten kesilen kapak kapatılır. Tencereye oturtulur, varsa bir bardak et suyu, yoksa bir tablet tavuk suyu bir bardak su ile ateşe konur. Kapağı kapatılır, pişirilir. Zaman zaman ekmeğin üzerine yanlardan alınan et suyu dökülür. Yirmibeş dakika kadar hafif ateşte pişirilir.
0 yorum:
Yorum Gönder