GEREKLİ MALZEME YA PİLİSİ
1 kilo ayva
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
ya da 4 kaşık limor
suyu.
1. Ayvaların kabukları soyulur. Ortalarındaki çekirdekleri ve sert kısımları alınır, küçük dilimlere bölünür. Ayvalar tencereye konur, 5 bardak su ilâvesiyle yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2. Ayvalar delikli bir kepçe ile ayrı bir yere sularından süzülerek alınır.
3. Kalan ayvanın suyuna 5 su bardağı şeker katılır, kaynatılır. Koyulaşıncaya kadar bu kaynatma işlemine devam edilir. Sonra üzerine haşlanan ayvalar dökülür. Tekrar kaynamaya bırakılır, kıvama gelince içerisine eritilmiş limon tuzu ya da 4 kaşık limon suyu dökülür. Bir taşım daha kaynatılır, ateşten indirilir. Burada ayvaları fazla kaynatıp eriterek marmelât haline getirmemeye dikkat edilir.
Şayet ayva reçelinin renkli olması isteniyorsa, bir tüibente konulan ayva çekirdekleri haşlama suyunda bir müddet tutulup çıkarılır.
0 yorum:
Yorum Gönder