YAPILIŞI
1. Marmelâtı yapmak için bilhassa kokulu elmalar seçilir. Önce elmalar yıkanır, dilimlenir ve çekirdekleriyle beraber bir tencereye konarak az bir su ile haşlanır. Elle kolayca ezilecek kadar yumuşayınca çıkarılır, suyu süzülür. Kevgirden geçirilir. Böylece ezmesi elde edilir.
2. Bu ezme tencereye konarak pişirilmeye başlanır. Pişme sırasında partiler halinde şekeri ilâve edilir.
3. İndirileceğine yakın limon tuzu veya bir limonun suyu katılır. Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra sıcak olarak kavanozlara doldurulur.
Marmelât çok az kaynatılırsa sulu olur, o zaman çabuk bozulur. Çok kaynatılırsa bu defa özelliğini kaybeder, rengi koyulaşır. Pek makbul olmaz. Biraz da bu meleke işidir. Mamafih zor da değildir. Dikkatlice yapılırsa hafif, güzel bir tatlı olur.
NOT:
Armut marmelâtı da aynı işlemle yapılır. Yalnız bir kilo armuda dört bardağa yakın şeker katılır. Gerisinin miktarı aynıdır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bozulmuş çantalar:
El çantanız baskı altında kalıp da biçimini kaybetmişse hiç canınızı sıkmayın, onu yine eski güzelliğine ve biçimine kavuşturmak elinizdedir. Bunun için yapacağınız şey hafifçe nemlendirilmiş (ıslatılmış değil) gazete kâğıtlarını çantaya doldurarak eski biçimini vermektir. Bu şekilde 1-2 gün bekletince çantanız eski halini alır. Yalnız kâğıt konduktan sonra ağzı biraz aralık bırakılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder