.

Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI •Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün. Fasulyeleri 2-3 santim büyüklüğünde parçalar eide edecek şekilde dilimleyin. • Yağı, yemeklik incecik doğranmış soğanları ve incecik halkalar halinde doğranmış biberleri pilav tenceresine koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. • Fasulyeyi ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edin. Tuz ve puibiberi serpin ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 2 adet yeşil sivri biber 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber 2 adet orta boy domates 4 su bardağı sıcak su b(et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim) • Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ve yıkadığınız bulguru tencereye aktarın. Karıştırıp ocağın altını kısın. • Kısık ateşte, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 30 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Tırtıl Baklavası

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI • Su ve tozşekeri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şurubun koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. • Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu yoğurma kabına aktarıp elinizle karıştırın. Unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. • Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. • Ceviz ve tozşekeri derin bir kaba koyup bir kenarda bekletin. • Bezelerden birini üzerine nişasta serperek oklava yardımıyla incecik ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 1 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirin. Yufkayı ortadan ikiye kesin. Oklavayı kesilmiş tarafına yerleştirip sıkıca sararak rulo yapın. Yufkayı oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün. Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. • Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Tatlıyı 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin. • Tereyağını bir tavada kızdırın. Yağı, henüz sıcak haldeyken, kaşıkla tepsideki tatlının üzerine gezdirin. Tatlıyı 180 dereye ayarladığınız fırının alt rafında kızarıncaya kadar, 30-40 dakika pişirin. • Üzerine soğuk şurubu gezdirip 30 dakika beklettikten sonra servise sunun. ...

Bezelye Çorbası

YAPILIŞI 1. Bir baş soğan rendelenir, bir tencere içine konan bir kaşık yağla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. 2. Beş bardak su ve iki bardak ayıklanmış bezelye kavrulmuş soğan içerisine konur, iyice pişirilir. 3. Pişen bezelyeler süzgeçten geçirilir, suyu alınır. Balık Çorbasının terbiyelisi de lezzetli olur. Sofralarvnizın vazgeçilmez unsurlarından biri olan çorbalar, üzerlerine arzunuza göre dökeceğiniz yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz veya naneyle hem görünüş hem de lezzet bakımından daha da güzel olur. 4. Kalan iki kaşık yağla un hafifçe kavrulur. Bunun içerisine kabukları soyulmuş, küçük parçalara kesilmiş domates veya yarım kaşık salça konur, karıştırılarak tekrar pişirilir, beş bardak et suyu ilâve edilir. 5. Süçgeçten geçirilen bezelye suyu ile domatesli veya salçalı et suyu tuz da katılarak hep birlikte karıştırılır. Tekrar beş dakika kadar kaynatılır, sonra servis yapılır. NOT: Bunların üzerine arzuya göre yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz, nane konabilir. ...

Çiftlik Çorbası

GEREKLİ MALZEME 1 topak kıyma (portakal büyüklüğünde) 1 kaşık domates salçası 2 baş soğan 2 orta patates 2 havuç 1 dolmalık sakız kabağı 1 baş kereviz 2 diş sarmısak Yarım fincan un 4 çorba kaşığı yağ 10 bardak et suyu veya su Kâfi miktarda tuz, maydanoz. 6 bardak et suyu 3 orta domates 1 adet büyük soğan 3 kaşık yağ 1 fincan un 1 fincan pirinç 1 bardak su Kâfi miktarda tuz. YAPILIŞI 1. Yağ ile ayıklanmış, ince kıyılmış bütün sebzeler bir tencereye konup, ateşte beş dakika kadar karıştırarak kavrulur. 2. Önce un eklenir, sonra salçası konur. Beş dakika kadar daha karıştırmaya devam edilir. 3. Suyu konur, sebzeler iyice pişinceye kadar ateşte kaynatılır. 4. Kıyma, tuz ve karabiber ile yoğrulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Bunlar da çorbanın içerisine katılır. On dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirilir, servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz serpilir...

Sponsor Bağlantılar

Bağlantılar

11 Temmuz 2010 Pazar

Şambalı Tatlısı

11 Temmuz 2010 Pazar |
ŞAMBALI

YAPILIŞI

1. Malzemelerin hepsi iyice karıştırılıp 25-30 santimetre çapında bir tepsiye dökülür. Üzerine ağartılmış badem dizilir. Fırına verilir. Pişmiş şambalının üzerine kaynar vaziyette şurubu dökülür. Bir gün sonra istenilen şekilde kesilir. Servis yapılır.

NOT: Koyu tatlıların şurubuna glikoz ilâve etmek, tatlımızın şekerlenmemesi bakımından faydalıdır.

ŞAMBALI (2)

GEREKLİ MALZEMELER VE YAPILIŞI

1.250 kg. ince irmik 1 kilo şeker 1.5 bardak su Şurubu için:

750 gram şeker 500 gram su Yarım limon.

1. Akşamdan veya birkaç saat önce, 750 gram şeker, 500 gram su ve yarım limon suyu ile kaynatılır, soğumağa bırakılır. Bu tatlı soğuk havada yapılırsa şekere katılacak su 750 grama çıkarılır.

2. Bir kilo 250 gram ince irmik bir tepsiye dökülür, bir kilo şekerle iyice harmanlanır.

3. Harmanlanan şekerle irmiğin ortası açılarak bir buçuk bardak su katılır, irmikli şekere avuçlarla iyice yedirilir, böylece koyuca bir hamur elde edilir.

4. Yarım kaşık pekmez sürülmüş bir tepsiye 3 numaradaki malzemeler dökülür, eller ıslatılarak üzeri düzgünleştirilir.

5. En üst kısmına çok az su ile ezilmiş yoğurt sürülür. İstenirse bastırarak, ağartılmış badem döşenir.

6. Tepsi fırına sürülür, saate bakılır, aşağı yukarı yarım saat sonra az pişmiş olarak fırından çıkarılır. Kesmeye elverişli ise intizamlıca kesilir. Keserken dağılma olursa tekrar fırına verilir, az bir zaman sonra yine çıkarılır, kesilir. İyice pişerse taş gibi olacağından kesilmez, kesme işini iyi ayarlamak lâzımdır.

7. istenilen şekilde kesilen Şambalı tekrar fırına sürülür, iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

8. Fırından çıkarılan Şambalı üzerine hemen yanında bulunan, evvelce hazırlanmış olan şerbet dökülür. Soğuyunca yenir.

Yukarıdaki tarif, izmir'in Buca nahiyesinde hâlen hayatta olan meşhur Şambalı yapıp, satıcısı Hacı Mehmet Şekerci'den alınmıştır.

AKLINIZDA BULUNSUN

İçerisinde kızartma yapılacak tavalar iyice kurutulmuş olmalıdır. Bir de lokmalar veya kızartılcak şeyler tavaya konurken birbiri üzerine konmamalı, tavanın boş yerlerine ve aralıklı olarak konmalıdır.

Yemek pişirilecek tencerelerin dibi kalın olursa yemek hemen dibini sarmaz, daha iyi pişer. Şimdi çift tabanlı tencereler var, bunlarda pişen yemekler hem sağlıklı, hem yakıttan tasarruflu, hem de lezzetlidirler.


Related Posts



0 yorum:

.

Kişisel

SiteEkle.Web.Tr

Food & Drink Blogs all kind of recipes Şifalı Bitkiler Kadınlar,Diyet,Zayıflama Kadın Hastalıkları Dekorasyon Sağlık Zayıflama,Diyet,Gebelik,Doğum Kadınlar Kadınlar Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Mobilya Dekorasyonu Poğaça Tarifleri Moda Dış Cephe

Kadınlar Platformu

SPONSORLU BAĞLANTILAR

En Çok Okunan Yemek Tarifleri

Son Eklenen Yemek Tarifleri

 
Yemek Tarifleri