YAPILIŞI
1 Körpe ineğin but kısmından, bel kemiğinin iki tarafından, yâni kuşgömü adı verilen gevrek etlerden iki karış kadar boyunda ve 10-20 santim kadar eninde, iki parmak kadar kalınlıkta parçalar çıkarılır.
Bu parçalar kanları çıkıncaya kadar iyice yıkanır. Bir tahta tekne içerisine konur. Biraz fazlaca tuzlanır. Üzerine baskı konur, 24 saat öylece bırakılır, alt üst edilir, yine baskı ile 24 sat bırakılır.
2. Parçalar üzerindeki kaba tuzu almak için suya sokup az yıkayarak gölgede rüzgârlı bir yere asılır, iki gün havalandırılır (Kış mevisimi ise etin donmamasına dikkat edilir).
3. Münasip bir yere lüzumu kadar tahta uzatılır, pastırmalar ayrı ayrı kuru ve temiz bezlere sarılır, tahtaların üzerine yine ayrı ayrı dizilir. Üzerlerine ayrıca tahta konarak ağır taşlarla baskı yapılır.
4. 3-5 gün kadar devam edecek olan bu baskı ile etin kalan suyu ve kanı tamamen sızıp, akar.
0 yorum:
Yorum Gönder