(Ağaç Çileği Şurubu)
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2 kilo ahududu
10 bardak şeker
2 limon veya 1 kahve
kaşığı limon tuzu. 1 bardak su.
1. İki kilo ahududu ayıklanır, yıkanır. Ezilerek şırası çıkarılır.
2. Bu şıra süzüldükten sonra üzerine şekeri konur, beş on dakika kaynatılır, limonlar sıkılır veya limon tuzu konur, bir bardak su ilâvesiyle bir iki taşım kaynatılır. Sonra süzülüp sıcak olarak şişelere doldurulur.
NOT:Ahududu şurubunun bir de kaynatılmadan yapılanı vardır.
O zaman bir kilo ahududu temizlenir, yıkanır. Üzerine bir kilo şeker konur (kesme şeker de olabilir). Madeni bir havanın altı sürtülerek ahududular şeker içerisinde iyice ezilir. Sonra yumurta dövülen telle bir iki saat karıştırılır. Öylece iki gün bırakılır. Bu iki gün içinde şekeri erimiş, şurup haline gelmiş olur. Süzgüden süzülerek şişelere doldurulur. Ağzı kapatılır, buzdolabının bir köşesine konur. Zaman zaman şişe baş aşağı getirilir. Bu şekilde yapılan ahududu şurubu özelliğini kaynatmamak suretiyle kaybetmeyeceğinden daha nefis olur.
0 yorum:
Yorum Gönder