YAPILIŞI
iki kap hazırlanır. Kabın birisinde şekerin yarısı, 4 bardak su ile hafif ateş üzerine oturtulur, karıştırılarak kaynamaya bırakılır.
İkinci kap içerisine yağlardan herhangi birisi konur, ayıklanmış fıstıkları ile kaynatılır. Ateş kısılır, irmiği dökülür. Tahta bir kaşıkla aralıksız olarak her tarafı
karıştırılır, irmiklerin birden kavrulmamasına dikkat edilir. İrmik, yağ içerisinde biraz kendini salmaya başlayınca ateşi biraz daha açılır ve devamlı karıştırılır. Fıstıklar pembeleşip yağ dışa vermeye, irmiğin kokusu da duyulmaya başlayınca kaynayan şekerden içerisine bir kaşık dökülür, sesli bir cızırtı çıkarsa miyânesi gelmiş demektir.
3. Miyanesi gelen helva hemen ocaktan alınır, karıştırılır, kaynayan şurubu yavaş yavaş üzerine dökülüp tekrar karıştırılır. Kapalı olarak ateşe konur, suyunu çekinceye kadar ateşte tutulur. Yere indirilir.
4. Tencerenin kapağı açılır, karıştırılır. Kalan toz şeker de kuru olarak üzerine dökülür, tekrar karıştırılır. Şekerin erimesi için kapalı tutulur. Yine kapatılır. Beşer dakika arayla 3-4 kez kapağı açılıp karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
NOT: Bu şekilde şekerin yarısının kaynatılıp, yarısının helva piştikten sonra katılması helvanın kabarıp tane tane olmasını sağlar. Şekerin birden şurup halinde verilmesi helvanın oturmasına ve çamur gibi dişini sıkmasına sebep olabilir. (Bu usul babamın özel bir usulüdür.)
0 yorum:
Yorum Gönder