GEREKLİ MALZEME
1 kilo reçellik kızılcık
6 bardak şeker
1 kahve kaşığı limon
tuzu veya bir limon
suyu.
YAPILIŞI
1. Çöplerinden ayıklanmış, yıkanmış reçellik kızılcıklar, parmak uçlarıyla sıkmak suretiyle uçlarından çekirdekleri çıkarılır. Bir tarafa konur.
2. Bir tencereye bir sıra kızılcık, bir sıra şeker koymak suretiyle katılır, bir gece bekletilir.
3. Ertesi gün tencere hafif ateşe konur, üzerine bir çay bardağı su ilâvesiyle kaynamaya bırakılır. Kıvama gelip, gelmediği bildiğimiz usulle (şurubundan bir damla damlatmak suretiyle) yaptıktan sonra kıvamında ise yani damlalar şekillerini bozmuyorsa içerisine eritilmiş limon tuzu ya da bir limon suyu katılır, bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir, kavanozlara doldurulur.
NOT:
Yurdumuzda çeşitli kızılcık türleri yetişir.
Reçellik kızılcık bazı yerlerde özel olarak yetiştirilir. Reçellik kızılcık daha büyük, daha az sulu ve sert olur. Bunlardan sadece reçel yapılır. Şurubu, hoşafı, peltesi yapılmaz. Burdur'da çok eskiden olduğu gibi halk buna "Ekmek Ergeni"yani "Ekmek Kızılcığı" der.
0 yorum:
Yorum Gönder