GEREKLİ MALZEME
1 kilo vişne 5 bardak şeker 1 kahve kaşığı limon tuzu veya bir limon.
2 kilo vişne
4 kilo şeker
6 gram limon tuzu.
HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI
1. Önce turunçların üzerindeki parlak kısım bıçakla kazınır, ya da ince bir rendeden geçirilir. Turunçlar kabuğundan soyulur. Soyulan kabuklar şeritler halinde kesilir. Saat zenbereği gibi elle bükülür. Açılmaması için bir iplik iğneye geçirilir, ipliğin dip kısmı düğümlenir. Bükülen kabuklar ortalarından ipliğe sıkıca dizilir.
2. Dizme işi tamam olduktan sonra kabuklar yumuşayıncaya kadar bol suda haşlanır.
3. Haşlanan kabukların suyu süzülür, bol soğuk su dökülür. Üç gün kadar suları tamamen 3-4 defa değiştirmek suretiyle bekletilir.
4. Beş bardak şekere iki buçuk bardak su konarak kaynatılır, şurup haline gelince şurup üzerine iplerinden çıkarılmış ve kıvrık bir şekil almış turunç kabukları dökülür. Bir müddet kaynatılır. Reçel kıvamını bulunca bir fincanda eritilmiş limon tuzu veya büyükçe bir limonun suyu katılır, bir taşım daha kaynatılır, kavanozlara doldurulur.
NOT: Reçeller sıcak iken cam kavanozlara veya içerisi sırlı çömleklere konur. Reçelleri daima serince bir yerde saklamalıdır.
Reçel kavanozlarının kapaklarını kapamadan evvel aliminyum kâğıtla örtmek, sonra kapağını kapamak faydalıdır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Kayısının faydası: Sinir zafiyetini giderir, uyku verir. Beyin yorgunluğunu geçirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Kansızlığa iyi gelir. Kabızlığı giderir.
Ayakkabıları parlatmak için:
Eğer evde boyanız yoksa, ayakkabınız da gözünüze çok kirli görünüyorsa, kuru bir bezle tozunu iyice aldıktan sonra üzerine az miktarda krem sürün ve bir güzel ovun, ayakkabınız sanki cilalanmış gibi pırıl pırıl olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder