GEREKLİ MALZEMELERİ
2 su bardağı pilavlık bulgur, 1 çay bardağı zeytinyağı 2 orta irilikte soğan 2 kaşık tahin ya da ezilmiş haşhaş
2 fincan kıyılmış ceviz 1 fincan rendelenmiş
peynir, 1 yemek kaşığı kuru nane Yeterince tuz, kırmızı biber
3 su bardağı su.
YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI
Çok ince çentilmiş soğan, bir çay bardağı zeytinyağında hafifçe kavrulur.
Üzerine ayıklanmış yıkanmış bulgur dökülür, beş dakika hafif ateşte karıştırarak kavurmaya devam edilir. Üzerine üç bardak sıcak su ve yeterince tuz dökülür, karıştırılır.
Suyunu çekinceye kadar kapalı olarak hafif ateşte pişirilir. Suyunu çekince ateşten indirilir. Üzerine ceviz, peynir, nane, kırmızı biber ve tahin dökülür, karıştırılır. Bir müddet demlenmeye bırakılır.
4. Taze üzüm yaprağı zamanında ise yapraklar haşlanır. Hep birlikte bir sini etrafında oturulur, pişen pilav ortaya konur. Haşlanmış yapraklar da oturanların önüne taksim edilir.
Herkes elinde bir kaşıkla haşlanmış yaprak üzerine bu pilavdan alır, yaprak üzerine koyarak sarar ve yer. Böylece samimi bir hava içerisinde sarma aşı sarılır sarılır yenir.
0 yorum:
Yorum Gönder