GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
10 elma suyu
3 bardak şeker.
1 • Fazla sulu, mayhoş elmalardan daha iyi jöle yapılır.
Böyle elmalar yıkanır, çürük ve bereli kısımları kesilerek, çıkarılır. Elmalar bıçakla parçalandıktan sonra az bir miktar su ile bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlanır. Şırası çıkarıldıktan sonra geri kalan posa kısmı atılmaz. Bu posalar geniş delikli kevgirden geçirilir; kabuk ve çekirdekleri ayrılır. Kevgirin altında toplanan et kısmına da şeker katılır, marmelât yapılır.
2. Elmanın şırası dinlendirilerek durultulur. Sonra bu durultulmuş berrak kısım derin olmayan yayvanca bir kaba konur. Kuvvetli, alevli ateşte şekerle pişirilmeye başlanır. Jöle pişirirken devamlı karıştırılarak savrulur, havalandırılır. Jölenin pişmesi ne kadar çabuk olursa donması o kadar kolay olur. Şeker konunca meydana gelen köpükler alınır. Jöle boncuklar halinde kaynamaya başlayınca birkaç damla bir tabağa alınır. Damlalar yayılmadan donar ve parmaklar arasında uzarsa jöle olmuş demektir.
3. Jöle ateşten indirilir. Sıcak halde iken temiz kavanozlara doldurulur. Kavanozların ağzına ispirtoya batırılmış parşömen kâğıdı konur ve kapağı üzerinden kapatılır. (Tabii bu kapama işi jöle soğuduktan sonra yapılır.)
NOT:
Haşlama işi biten elmalar bir torba, pres veya meyve suyu çıkaran makineden geçirilerek suyu alınır. Ondan sonra bu su berraklaşıncaya kadar hareket ettirmeden bir tarafta tutulur. Berrakiaşınca üzerinden berrak suyu alınır. Posalar da bir ilistirden üzerini elle basıp, karıştırmak suretiyle geçirilir, marmelât yapılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Giysilerinizdeki tüyleri yok etmek için:
- Elektrikli veya jiletli makinayla giysinizin tüylerini "traş" edin.
- Bir naylon çorabın içine soktuğunuz fırçayla fırçalayın.
- Tüylenen kısımlara yapışkanlı bant yapıştırarak hızla çekin. Cam için yapıştırıcı:
Şişelere etiket yapıştırmak için hiçbir yapıştırıcının yumurta akı kadar etkili olmadığını hiç duydunuz mu?
0 yorum:
Yorum Gönder