YAPILIŞI
1. Ağartılmış bademlere bir kaşık şeker katılarak karıştırılır. Partiler halinde havanda dövülür. İyice inceltilir, adeta macun haline getirilir. (Bu işlem makineyle çekilerek de yapılır, o zaman şeker katılmaz.)
2. Ayrı bir kapta dört adet yumurtanın sarısı şekerle iyice karıştırılır, telle dövülür. Bir tarafa bırakılan macun halindeki bademler de katılarak tekrar hep birlikte karıştırılır.
3. Evvelce kaynatılan süt azar azar iki numaradaki malzemeler içerisine bir taraftan da telle karıştırarak dökülür.
4. Hepsi ateş üzerine oturtulur, bir taraftan yine telle dipten, her taraftan karıştırılır. Kaynama derecesine kadar ateş üzerinde tutulur, hemen ateşten alınır. Savurarak soğutulur.
5. Sonra dondurma yapılacak kaplara dökülür, bilindiği üzere buzdolabının buzluğunda dondurulur.
NOT: Fındıklısı da kavrulmuş tuzsuz fındıktan aynen bademlisi gibi yapılır. Yeşil Antepfıstıklısı da aynı işlemlerle, yalnız dondurmacılarda görülen, yeşil renkli, sağlığa zararı olmayan şeker boyasından bir iki damla katmakla yapılır.
GEREKLİ MALZEME
2 bardak süt
1 çay barda/ıı şeker 50 gram çikolata
3 adet yumurtanın sa rısı, 1 kaşık nişasta.
Çikolatalı dondurma iki kaşık toz kakao ile de yapılır, şöyle ki; birinci işlem yapılırken kakao ilâve edilir. Yahut hem kakao hem de rendelenip eritilmiş çikolata konarak yapılır, o zaman bir kaşık kakao ve otuz gram kadar çikolata yeterlidir.
0 yorum:
Yorum Gönder