YAPILIŞI
Elimizde bulunan fazla ezik üzümlerden veya elma, armut kabuklarından küçük çapta ihtiyacımızı karşılayacak kadar sirke yapmak pekâlâ mümkündür.
Fazla tanelenmiş, ezilmiş üzümler çürüklerinden ayıklanır, yıkanır. Sapları ile birlikte bir kapta ezilir. Başka bir kaba alınır. Üzerine çıkıncaya kadar su konur, karıştırılır.
Kapalı olarak güneşe konur. Ara sıra üzeri basılıp, karıştırılır. Böylece on gün kadar tutulur.
Cibresi denilen ezik üzümler sıkılır, süzülerek şişelere doldurulur. Şişelerdeki sirkeler yine güneşe konur, sık sık aktarılır, süzülerek berraklaştırılır. Tamamen sirke haline gelmiş olacağından güneşten alınır kullanılmaya başlanır.
NOT:
Elma ve armut kabuklarından da aynı şekilde sirke yapılır. Hele elmanın hoş bir rengi de olur.
AKLINIZDA BULUNSUN
Güve yumurtalarından kurtulmak:
Halılarınızın tüyleri arasında güve yumurtalarının varlığından kuşkulanıyorsanız, içinde bolca naftalin eritilmiş yarım kova su hazırlayın. Halıyı bu suyla ıslatarak silin, sonra da üzerine temiz bir bez yayıp kızgın ütüyle ütüleyin. Meydana gelecek naftalin buharı yumurtaları yok eder.
Naftalin esasta suda erimez. Fakat naftalinin bazı hassalarının suya geçeceğini dikkate alarak yukarıdaki yazıyı aldık, denemekte yarar olsa gerek!..
GEREKLİ MALZEME
2 kilo körpe kılçıksız
yeşil fasulye 1 baş sarmısak 1 limon
1 baş orta soğan
2 yemek kaşığı toz şeker
% 5'lik yeterince tuzlu su.
0 yorum:
Yorum Gönder