YAPILIŞI
Ağacında rengi lâciverde dönmüş zeytinler koparılır veya çarşıdan alınır. Sağlam, çürüksüz, kurtsuz zeytinler bir tarafa ayrılır. Yıkanır, suyu süzülür.
Kilosuna 300 gram tuz hesabiyle beş kilo zeytine bir buçuk kilo iri tuz alınarak karıştırılır. Bir çuvala veya seleye konur. Üzeri ağır bir taş ya da birkaç taş ile bastırılır. Böylece acı suyunun akması sağlanır. Zaman zaman çuval alt üst edilir (Selede ise sallanır, karıştırılır) üzerlerine yine ağırlık konup baskı altında tutulur.
Zaman zaman bakılır, zeytinler buruşup tathianmışsa ve acısı kalmamışsa yenmeye başlar.
Bu zeytinleri uzun müddet muhafaza etmek için elle oğularaktuzu giderilir. Kavanozlara doldurulur, ağızları
AKLINIZDA BULUNSUN
Deri kaplı mobilyalar limon ya da portakal kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur. Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse çok güzel parlar.
Sun'iipeğin yıkanması:
Sun'î ipekten yapılan elbiseler asla sıcağı sevmez. Fazlaca sıcak su ile yıkanırsa hemen parçalanırlar, en iyisi, bunları, içinde 1 gr. Karbonat (Sodyum bikarbonat) olan suda ıslatmak, sonra ılık suda 5 dakika iyice sabunlamaktır. Daha sonra, yine ılık suda durulanınca, tamamen temizlendikleri görülür.
kapatılır. Yine zaman zaman küflenip küflenmediklerine bakılır. Küflüler varsa seçilir, yıkanır, evvelâ onlar yenir.
Küflenmemişlerse öylece bırakılır. Yenmek istendiğinde yenecek miktar ayrılır, sıcak suda yıkanır. Üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır yenir.
0 yorum:
Yorum Gönder