YAPILIŞI
Deve dişi denilen beyaz buğdaydan alınıp ayıklanır, yıkanır. Büyük bir kaba koyup üzerine soğuk su doldurulur. Ağzı kapatılır. Bir gün sonra kabın ağzı açılarak suyu süzülür. Yine soğuk su doldurulur. Bu işleme yirmi gün devam edilir.
Buğdaylar şişip el ile yoklanınca ezilmesi kolaylaşmaya başlamışsa suyu tekrar değiştirilip taneler bir et makinesinden geçirilir, bol su içerisine atılır. Su içerisinde elle karıştırılıp, sıkıldıktan sonra kabuklar alınır. Nişastaların dibe çökmesi için beklenir. Üzerinin durulmuş suyu alınır, dipte kalan nişastaya yeniden su katılır, karıştırılır. Böylece yıkanmış, temizlenmiş olan nişastanın dibe çökmesi için beklenir. Üzerindeki su yine alınır, gayet sıkı torbalara konur, süzülmeye bırakılır.
Buğday kabuklarında nişasta kalmış ise ayrıca suya atılır, kabuklar elle mıncıklanarak içindeki nişastaların su içerisine karışması sağlanır. Kabuklar atılır. Kalan ve dibe çöken nişastalar da torbada süzülür.
Süzülen bu nişastalar tepsilere aktarılır, yayılır, güneşte kuruması sağlanır, elle ovacak hale gelince ince elekten geçirilir, tekrar güneşte iyice kurutulur. Torbalara konarak muhafaza edilir. Rutubetten uzak tutulur.
0 yorum:
Yorum Gönder