YAPILIŞI
Domates salçası domatesin koyulaştırılmış suyudur. Salçaya, dayanması için yeter derecede tuz ilâve edilir. Kaynatılarak yapılan salçalar koyu renkli olur ve kendine mahsus domates kokusu da azalır. Domates salçası yapmada yeni bir usul de domates suyunu şişelerde pastörize ederek dayanıklı hale getirmektir.
Salça yapmada ufak, ezik ve şekilsiz domatesler kullanılabilir; yani taze olarak tüketilmeyen domatesler salça yapılarak değerlendirilir. Salça yapımında emaye ve tahta kaplar kullanılmalıdır.
282
GÜNEŞTE DOMATES SALÇASI YAPMAK
Güneşte domates salçası yapmak kolaydır. Olgun dometesler yıkanır, bıçakla dilimler halinde parçalanır. Hafifçe tuzlanır. Küplere veya fıçılara doldurulur. Ara sıra karıştırmak suretiyle iki üç gün öylece bırakılır. Böylelikle domatesler yumuşar, çürür. Yumuşayan domatesler bir elek veya kevgirden geçirilir, kabuk ve çekirdeklerinden ayrılır. Eleğin altına geçen şıra kısmı bez torbalara doldurulur. Süzülmek üzere asılır. Bir gün kadar asılı duran ve duru suyu süzülen domates ezmesi torbadan çıkarılır. Geniş tepsilere doldurulur, üzerine bir tülbent örtüldükten sonra güneşe konur, ara sıra karıştırmak suretiyle güneşte iyice koyulaştırılır. Tuz katılır. Çömleklere veya cam kavanozlara basılarak doldurulur.
KAYNATARAK DOMATES SALÇASI YAPMAK
Kaynatarak domates salçası yapmak daha faydalıdır; ezilen ve duru suyu sızdırılan domates ezmesi geniş leğenlere konur, ateş üzerinde pişirilerek koyulaştırılır. Bu pişirme sırasında domatesin yanmamasma dikkat etmeli ve devamlı karıştırmalıdır. icabeden tuzu katıldıktan sonra sıcak halde iken kaplarına doldurulur.
DOMATESLERİ ÇÜRÜTMEDEN SALÇA YAPMAK
Domatesleri çürütmeden de salça yapmak mümkündür.Bunun için olgun domatesler yıkandıktan sonra bıçakla parçalanır, susuz olarak bir kazanda pişirilir, iyice yumuşayan domatesler sıcak halde iken kevgirden geçirilir ve torbalara doldurularak 10-12 saat suyu sızdırılır. Sonra kilosuna 100 gram hesabiyle tuz katılır ve gene kazanlara konarak 15 dakika kadar pişirilir. Sıcak halde kutulara doldurulur.
Domates salçalarının üzerine, soğuduktan sonra, örtecek kadar zeytinyağı koymalıdır. Bu yağ tabakası salçanın hava ile temasını keser ve havanın salçayı bozmasına mâni olur.
ŞİŞELERDE DOMATES SUYU SAKLANMASI
Olgun domatesler yıkanır, parçalanır. Yumuşatıncaya kadar pişirildikten sonra elek veya kevgirden geçirilir. Elde edilen şıra 15 dakika kadar kaynatılır, ılık halde iken şişelere doldurulur ve şişeler mantarlanır. Mantarların üzeri iple bağlanır ve şişeler 70 derecede yarım saat kadar pastörize edilir.
Evlerde şişeleri pastörize etmek için âdi kazanlar kullanılır. Bu kazanların dip tarafına şişelerin çatlamaması için bir kat tahta parçası konur, bunun üzerine şişeler dik olarak dizilir. Kazana şişelerin boğazlarına gelecek kadar su doldurulur. Kazan ocağa konarak su ısıtılmaya başlanır. Şişelerden birine mantar konmaz ve bunun içine bir termometre sarkıtılır. 75-80 dereceyi bulunca saate bakılır ve ateş ayar edilerek bu derecede yarım saat tutulur. Bundan sonra şişeler sudan çıkarılır, soğumaya bırakılır. Şişelerin ağzını varsa erimiş mum veya parafine batırarak hava girmez hale getirmek iyi olur.
Bu şekilde hazırlanan domates suları uzun süre dayanır. Yalnız bir şişe açılınca bir iki gün içinde onu kullanmalıdır. Şişede saklanan domates suyunda domates koku ve tadı kaybolmaz. Rengi de çok güzeldir. Bu sularda domatesin zengin vitaminleri de tamamen korunmuş olacağından çok gıdalı ve lezzetlidir. Yemeklerde kullanılabileceği gibi sofrada içmekte de kullanılır. Domates suyu bilhassa büyümekte olan çocuklara, zayıf ve hastalara çok yarar.
0 yorum:
Yorum Gönder