.

Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI •Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün. Fasulyeleri 2-3 santim büyüklüğünde parçalar eide edecek şekilde dilimleyin. • Yağı, yemeklik incecik doğranmış soğanları ve incecik halkalar halinde doğranmış biberleri pilav tenceresine koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. • Fasulyeyi ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edin. Tuz ve puibiberi serpin ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 2 adet yeşil sivri biber 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber 2 adet orta boy domates 4 su bardağı sıcak su b(et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim) • Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ve yıkadığınız bulguru tencereye aktarın. Karıştırıp ocağın altını kısın. • Kısık ateşte, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 30 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Tırtıl Baklavası

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI • Su ve tozşekeri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şurubun koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. • Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu yoğurma kabına aktarıp elinizle karıştırın. Unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. • Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. • Ceviz ve tozşekeri derin bir kaba koyup bir kenarda bekletin. • Bezelerden birini üzerine nişasta serperek oklava yardımıyla incecik ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 1 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirin. Yufkayı ortadan ikiye kesin. Oklavayı kesilmiş tarafına yerleştirip sıkıca sararak rulo yapın. Yufkayı oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün. Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. • Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Tatlıyı 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin. • Tereyağını bir tavada kızdırın. Yağı, henüz sıcak haldeyken, kaşıkla tepsideki tatlının üzerine gezdirin. Tatlıyı 180 dereye ayarladığınız fırının alt rafında kızarıncaya kadar, 30-40 dakika pişirin. • Üzerine soğuk şurubu gezdirip 30 dakika beklettikten sonra servise sunun. ...

Bezelye Çorbası

YAPILIŞI 1. Bir baş soğan rendelenir, bir tencere içine konan bir kaşık yağla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. 2. Beş bardak su ve iki bardak ayıklanmış bezelye kavrulmuş soğan içerisine konur, iyice pişirilir. 3. Pişen bezelyeler süzgeçten geçirilir, suyu alınır. Balık Çorbasının terbiyelisi de lezzetli olur. Sofralarvnizın vazgeçilmez unsurlarından biri olan çorbalar, üzerlerine arzunuza göre dökeceğiniz yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz veya naneyle hem görünüş hem de lezzet bakımından daha da güzel olur. 4. Kalan iki kaşık yağla un hafifçe kavrulur. Bunun içerisine kabukları soyulmuş, küçük parçalara kesilmiş domates veya yarım kaşık salça konur, karıştırılarak tekrar pişirilir, beş bardak et suyu ilâve edilir. 5. Süçgeçten geçirilen bezelye suyu ile domatesli veya salçalı et suyu tuz da katılarak hep birlikte karıştırılır. Tekrar beş dakika kadar kaynatılır, sonra servis yapılır. NOT: Bunların üzerine arzuya göre yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz, nane konabilir. ...

Çiftlik Çorbası

GEREKLİ MALZEME 1 topak kıyma (portakal büyüklüğünde) 1 kaşık domates salçası 2 baş soğan 2 orta patates 2 havuç 1 dolmalık sakız kabağı 1 baş kereviz 2 diş sarmısak Yarım fincan un 4 çorba kaşığı yağ 10 bardak et suyu veya su Kâfi miktarda tuz, maydanoz. 6 bardak et suyu 3 orta domates 1 adet büyük soğan 3 kaşık yağ 1 fincan un 1 fincan pirinç 1 bardak su Kâfi miktarda tuz. YAPILIŞI 1. Yağ ile ayıklanmış, ince kıyılmış bütün sebzeler bir tencereye konup, ateşte beş dakika kadar karıştırarak kavrulur. 2. Önce un eklenir, sonra salçası konur. Beş dakika kadar daha karıştırmaya devam edilir. 3. Suyu konur, sebzeler iyice pişinceye kadar ateşte kaynatılır. 4. Kıyma, tuz ve karabiber ile yoğrulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Bunlar da çorbanın içerisine katılır. On dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirilir, servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz serpilir...

Sponsor Bağlantılar

Bağlantılar

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Domates Salçası

7 Temmuz 2010 Çarşamba |
DOMATES SALÇASI

YAPILIŞI

Domates salçası domatesin koyulaştırılmış suyudur. Salçaya, dayanması için yeter derecede tuz ilâve edilir. Kaynatılarak yapılan salçalar koyu renkli olur ve kendine mahsus domates kokusu da azalır. Domates salçası yapmada yeni bir usul de domates suyunu şişelerde pastörize ederek dayanıklı hale getirmektir.

Salça yapmada ufak, ezik ve şekilsiz domatesler kullanılabilir; yani taze olarak tüketilmeyen domatesler salça yapılarak değerlendirilir. Salça yapımında emaye ve tahta kaplar kullanılmalıdır.

282

GÜNEŞTE DOMATES SALÇASI YAPMAK

Güneşte domates salçası yapmak kolaydır. Olgun dometesler yıkanır, bıçakla dilimler halinde parçalanır. Hafifçe tuzlanır. Küplere veya fıçılara doldurulur. Ara sıra karıştırmak suretiyle iki üç gün öylece bırakılır. Böylelikle domatesler yumuşar, çürür. Yumuşayan domatesler bir elek veya kevgirden geçirilir, kabuk ve çekirdeklerinden ayrılır. Eleğin altına geçen şıra kısmı bez torbalara doldurulur. Süzülmek üzere asılır. Bir gün kadar asılı duran ve duru suyu süzülen domates ezmesi torbadan çıkarılır. Geniş tepsilere doldurulur, üzerine bir tülbent örtüldükten sonra güneşe konur, ara sıra karıştırmak suretiyle güneşte iyice koyulaştırılır. Tuz katılır. Çömleklere veya cam kavanozlara basılarak doldurulur.

KAYNATARAK DOMATES SALÇASI YAPMAK

Kaynatarak domates salçası yapmak daha faydalıdır; ezilen ve duru suyu sızdırılan domates ezmesi geniş leğenlere konur, ateş üzerinde pişirilerek koyulaştırılır. Bu pişirme sırasında domatesin yanmamasma dikkat etmeli ve devamlı karıştırmalıdır. icabeden tuzu katıldıktan sonra sıcak halde iken kaplarına doldurulur.



DOMATESLERİ ÇÜRÜTMEDEN SALÇA YAPMAK

Domatesleri çürütmeden de salça yapmak mümkündür.Bunun için olgun domatesler yıkandıktan sonra bıçakla parçalanır, susuz olarak bir kazanda pişirilir, iyice yumuşayan domatesler sıcak halde iken kevgirden geçirilir ve torbalara doldurularak 10-12 saat suyu sızdırılır. Sonra kilosuna 100 gram hesabiyle tuz katılır ve gene kazanlara konarak 15 dakika kadar pişirilir. Sıcak halde kutulara doldurulur.

Domates salçalarının üzerine, soğuduktan sonra, örtecek kadar zeytinyağı koymalıdır. Bu yağ tabakası salçanın hava ile temasını keser ve havanın salçayı bozmasına mâni olur.

ŞİŞELERDE DOMATES SUYU SAKLANMASI

Olgun domatesler yıkanır, parçalanır. Yumuşatıncaya kadar pişirildikten sonra elek veya kevgirden geçirilir. Elde edilen şıra 15 dakika kadar kaynatılır, ılık halde iken şişelere doldurulur ve şişeler mantarlanır. Mantarların üzeri iple bağlanır ve şişeler 70 derecede yarım saat kadar pastörize edilir.

Evlerde şişeleri pastörize etmek için âdi kazanlar kullanılır. Bu kazanların dip tarafına şişelerin çatlamaması için bir kat tahta parçası konur, bunun üzerine şişeler dik olarak dizilir. Kazana şişelerin boğazlarına gelecek kadar su doldurulur. Kazan ocağa konarak su ısıtılmaya başlanır. Şişelerden birine mantar konmaz ve bunun içine bir termometre sarkıtılır. 75-80 dereceyi bulunca saate bakılır ve ateş ayar edilerek bu derecede yarım saat tutulur. Bundan sonra şişeler sudan çıkarılır, soğumaya bırakılır. Şişelerin ağzını varsa erimiş mum veya parafine batırarak hava girmez hale getirmek iyi olur.

Bu şekilde hazırlanan domates suları uzun süre dayanır. Yalnız bir şişe açılınca bir iki gün içinde onu kullanmalıdır. Şişede saklanan domates suyunda domates koku ve tadı kaybolmaz. Rengi de çok güzeldir. Bu sularda domatesin zengin vitaminleri de tamamen korunmuş olacağından çok gıdalı ve lezzetlidir. Yemeklerde kullanılabileceği gibi sofrada içmekte de kullanılır. Domates suyu bilhassa büyümekte olan çocuklara, zayıf ve hastalara çok yarar.


Related Posts



0 yorum:

.

Kişisel

SiteEkle.Web.Tr

Food & Drink Blogs all kind of recipes Şifalı Bitkiler Kadınlar,Diyet,Zayıflama Kadın Hastalıkları Dekorasyon Sağlık Zayıflama,Diyet,Gebelik,Doğum Kadınlar Kadınlar Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Mobilya Dekorasyonu Poğaça Tarifleri Moda Dış Cephe

Kadınlar Platformu

SPONSORLU BAĞLANTILAR

En Çok Okunan Yemek Tarifleri

Son Eklenen Yemek Tarifleri

 
Yemek Tarifleri