GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2 kilo küçük boy kelek (ham kavun)
1 baş sarmısak
2 yemek kaşığı dolusu toz şeker
2 limon
1 kilo ham domates
1 kilo sivri biber.
Turşu yapımına uygun küçük boy kelekler(ham kavun) yıkandıktan sonra istenirse kabukları bıçakla ince olarak soyulur. Sonra ortadan bıçakla ikiye bölünerek çekirdekleri kaşıkla alınır. Özellikle kabuğu soyulmuş kelekler veya diğerleri(Kaygan durumları gidene kadar) akar su altında iyice yıkanır. Sonra iç ve dış kısımları ince tuzla bolca tuzlanarak ağızları aşağıya gelecek tdrzda, ya masa veya temiz bir bez üzerine serilir.
2. 4-5 saat kadar bu durumda bekleyen kelekler, hem fazla sularını bırakmış ve hem de (tuzun yardımı ile) bir miktar sertleşmiş olurlar. Sürenin sonunda keleklerin üzerindeki tuzun fazlası yıkanarak giderilir.
3. Kelekler turşu kavanozuna konurken kabın dibine bir beze sarılmış ekmek içi veya ekmek mayası koymakta yarar vardır. Kelekler ve diğer malzemeler kavanozun içine muntazaman yerleştirilirler. Bu yerleştirme sırasında aralarına ayıklanıp ikiye bölünmüş sarmısak, 2 kaşık şeker, limon dilimleri, biber, üzerleri iğnelenmiş domatesler konur.
4. Bu şekilde ağzına kadar doldurulan turşu kavanozunun içindeki keleklerin su yüzüne çıkmaması için üzerine porselen tabak konur. % 5 veya % 6'lık tuzlu su ile doldurulur. Kavanoz sağa sola hafif eğilmek suretiyle içinde kalmış olan hava çıkarılır. Tuzlu su kapağa kadar doldurulur. Kapak kapatılınca içerde hiç hava bırakılmaz. Kavanoz 25 derece sıcaklıktaki bir yere bırakılır, güneşten korunur. Kelekler olgunlaştıktan sonra serin bir yere alınır.
0 yorum:
Yorum Gönder