GEREKLİ MALZEME YA PİLİSİ
2 kilo havuç 1 limon
1 baş sarmısak
2 yemek kaşığı dolusu şeker
1 miktar kereviz yaprağı.
1. Boyları fazla olmamış körpe ve taze havuçlar ayıklanıp temizlendikten sonra akar su altında çamurları giderilinceye kadar yıkanır. Yıkanan havuçların kabukları bıçakla kazınarak alındıktan sonra ağzı oluklu özel bıçakla 5-6 milimetre kalınlığında ve desenli olarak enine doğranır. Doğranan bu havuçlar kaynar suda 2 dakika kadar haşlanarak yumuşatılır. Sonra bir kevgire konarak üzerlerine soğuk su dökmek suretiyle soğutulur.
2. Soğuyan havuç dilimleri bir bez arasına konup ezilmemek şartı ile ve üzerine de hafif bir tahta koymak suretiyle baskıya verilir. Yapılan bu baskı ile fazla suyu alınan havuç dilimleri kavanoza konurken, aralarına soyulmuş sarmısak, bir limonun dilimleri, 2 yemek kaşığı toz şeker, kereviz yaprağı konarak porselen veya cam bir tabakla baskısı yapılır. Sonra üzeri sirke ile yarı yarıya karıştırılmış % 5 tuzlu su ile kavanoz ağzına kadar doldurulur.
3. Kavanozun kapağı kapatılır, sıcak bir yerde olmaya bırakılır.
4. Havuç turşusu da pek az olarak tek başına kurulur, daha çok diğer sebzelerle birlikte yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder