YAPILIŞI
1. Sütün yarısı şekerle kaynatılır. Bir tarafa bırakılır, soğutulur.
2. Sütün kalan yarısı da sade olarak kaynatılır, soğutulur.
3. Güllâçların yaprak halinde bütün olarak sığacağı bir tepsiye şekersiz süt soğuk olarak dökülür. Güllâçlar birer birer bu süt içerisinde yumuşatılır. Ancak sütte fazla bırakılmayıp, hafif yumuşak bükülecek şekilde iken çıkarılır.
4. Çıkarılan bu güllâç, bohça katlar gibi katlanır, dört köşe haline getirilir. İçerisine dövülmüş ceviz katılır. Cevizler görünmeyecek şekilde kapatılır, alt üst ederek düz bir tabağa sıralanır. Böylece altı adet güllâç bittik
1 yumurta 3 su bardağı süt Yarım su bardağı su 3 çorba kaşığı nişasta 1 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin 1.5 su bardağı toz şeker
1 fincan iri kıyılmış fındık.
ten sonra ayrılan şekerli süt üzerine dökülür. Zaman zaman kaşıkla üstlerinin kuru kalmaması için kenardan alınan süt üzerine dökülür. Güllâçlar sütü tam çektikten sonra tabaklara alınır. Gül suyu serpilerek sofraya götürülür.
5. Güllâçlar yapıldıktan sonra hemen yenmelidir. Bekletilirse sütlü şurubunu çeker. Kurumaya başlar, o zaman yedekte şekerli süt bulundurmak lâzımdır. Yeneceğinde her tabak üzerine dökmek gerekir.
NOT:
Genellikle iç olarak Güllâçlara kaymak, ağartılmış, dövülmüş badem; dövülmüş ceviz, evvelce pişirilip soğutulmuş koyuca muhallebi, dövülmüş fıstık, dövülmüş fındık konur. Güllâçlar içe konan ne ise ona göre ad alırlar.
Dikkat:
Güllâç alırken tazesini almak lâzımdır. Bayat güllâçlar pek lezzetli olmaz, yapılan masrafa değmez.
0 yorum:
Yorum Gönder