GEREKL İ MALZEME Y A PILIŞI
2 kilo yeşil domates 8-10 adet nohut
1 büyük baş sarmısak 5-6 adet kereviz yaprağı
2 adet limon
2 kaşık dolusu şeker % 6 lık tuzlu su.
Turşu yapmada yeşil renkli (ham) yuvarlak ve ufak taneli, eti sert domatesler kullanılır. Varsa sapları elle koparılan domatesler, akar su altında iyice yıkandıktan sonra kalın bir iğne veya ince bir çivi ile birkaç yerinden delinir.
Turşu kavanozuna yerleştirilirken, kabın dibine bir tülbente sarılmış biraz ekmek içi veya ekşi ekmek mayası ile 8-10 adet nohut konduktan sonra, domatesle
rin aralarına az miktarda kereviz yaprağı, bir baş dişlere ayrılmış ve soyulmuş sarmısak, 5-6 adet halkalar halinde doğranmış limon dilimi ile iki yemek kaşığı dolusu toz şeker konur. Baskısı yapıldıktan sonra domateslerin üzerleri % 6'lık tuzlu su ile kabın ağzına kadar doldurulur. Bir gece kendi haline bırakılır. Ertesi güne kadar domatesler tuzlu suyun bir kısmını emer, konan tuzlu suda bir azalma olur. Azalan bu tuzlu su tamamlanarak kap ağzına kadar doldurulup kapağı sıkıca kapatılır. Sonra sıcaklığı 25 derece olan bir yerde olmaya bırakılır. 3. Domates turşusunun da yeme olgunluğuna geldiği koku ve lezzetinin değişmesi ile belli olur.
0 yorum:
Yorum Gönder