GEREKLİ MALZEME
4-5 kilo sivri biber
1 büyük baş sarmısak 10 defne yaprağı
2 limon
1 baş soğan
2 yemek kaşığı dolusu toz şeker
10 gram hardal tohumu 1 kaşık karabiber.
YAPILIŞI
1. Günlük taze toplanmış 4-5 kilo kadar küçük boy, körpe ve sivri yeşil biber, akar su altında iyice yıkanır.
2. Büyük bir baş sarmısak dişlere ayrılır, soyulur ve bıçakla ikiye bölünür, bir baş soğan soyulur halka halka doğranır, iki limon da halka halka kesilir, iki yemek kaşığı dolusu toz şeker, on gram hardal tohumu, bir kaşık karabiber çekirdek halde olarak, hepsi ikiye bölünmüş defne yaprakları ile birlikte biberler turşu kavanozuna konurken aralarına yerleştirilir.
3. Turşunun üzerine konacak ve yarı yarıya karıştırılmış % 5 tuzlu suyun hazırlanması baş kısımdaki tarifimiz gibi yapılır. Hazırlanan bu su, kavanozdaki biberler üzerine dökülür. Sirkeyle karışık suyun bir miktarı da ayrılarak saklanır. Bir gece bekletilen ve biberler tarafından emilerek azalan turşunun suyu ayrılan su ile tamamlanarak kavanoz ağzına kadar doldurulur. Sonra kavanozdaki biberlerin porselen bir tabakla üzeri bastırılır, ağzı sıkıca kapağı ile kapatılarak olmaya bırakılır.
4. Turşunun yeme olgunluğuna geldiği, biberlerin kendine has sarı bir renk almasından başka tad, koku ve lezzetinin de değişmesi ile belli olur.
0 yorum:
Yorum Gönder