GEREKLİ MALZEME YAPlLlŞl
750 gram tel kadayıf 250 gram sade yağ ya
da margarin 6 su bardağı şeker 3.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
2 bardak dövülmüş ceviz.
6 bardak şeker, 3.5 bardak su ile kaynatılır, bir kaşık limon suyu ilâvesiyle iki dakika daha kaynatmaya devam edilir. Üzerinden köpükler alınarak ocaktan indirilir, soğumaya bırakılır.
Bir tutam kadayıf alınır, elle didiklenir,koparılmazaltı görünmeyecek sık bir şekilde düz bir yere yayılır. Uzunlamasına serilen bu kadayıfın ortasına yine uzunlamasına ceviz konur. İki elin parmaklarıyla bükülür, içler ortada kalır. Bu parça yağlanmış bir tepsiye ortadan başlamak üzere çörek halinde dolanır. İkinci bükülen içli kadayıf da ilk dolanan kadayıfın bitiminden başlamak üzere tepsiye konur. Böylece ortadan sona kadar tepsi sıkıca doldurulur (Bu işlem aynen sarığı burmada olduğu gibi yapılmış olur). Bir paket margarin küçük fındık büyüklüğünde kadayıfların üzerine taksim edilir (Tereyağı ile yapılırsa daha güzel kokulu ve daha lezzetli olur). Tepsi fırına verilir. Hafif kızarınca fırından çıkarılır. Tepsinin içine girecek büyüklükteki bir başka tepsinin alt tarafı, yarı pişen kadayıfın üzerine oturtulur. Çevrilir. Yarı pişen kadayıf ikinci tepsinin altına geçmiş olur. Bu defa ilk tepsiye kadayıf dikkatlice kaydırılır, böylece alt taraf üste gelmiş olur. Yine fırına verilir, üzeri iyice pembeleşinceye kadar fırında tutulur, çıkarılır.
Evvelce hazırlanan ılıktan biraz sıcak şurup, kadayıfın üzerine dökülür, ağzı kapatılarak şekeri çektirilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Güvelere savaş:
-Dolabınızın içine kurutulmuş limon kabukları doldurduğunuz müslih toıbalar asın.
-Lavanta ve defne, giyeceklerinizi güzel kokuttukları gibi, güvelerin uzaklaşmalarına neden olurlar.
-Bir ölçek naftalini, iki ölçek parafinle, ateşte eritin, macun haline gelince, bir ambalaj kağıdının üzerine yayın ve soğumasını bekleyin. Sonra bu kağıdı dolabınızın içine yerleştirin.
GEREKLİ MALZEME
500 gram tel kadayıf 3 su bardağı şeker 2.5 su bardağı su 1 yemek kaşığı limon
suyu
1 bardak dövülmüş ceviz içi ya da ağartılmış, dövülmüş badem içi.
Burma Tel Kadayıfı.
0 yorum:
Yorum Gönder