YAPILIŞI
1. Asla su katılmamış halis koyun sütü bir taşım kaynatılır. Şekeri katılır, tekrar birkaç taşım kaynatılır. Derin, düz bir kaba boşaltılır.
2. Vaktinde kartlaşmış enginarların üzerindeki çiçekler toplanır, üzerine biraz tuz serpilir, sonra kurutulur. Bir kavanoza konur, kapalı olarak saklanır.
3. İşte bu vaktiyle kurutulup saklanmış enginar çiçeğinden bir tutam alınır. Sıcak suda ezilir. Suyu süzülür. Aynen yoğurt mayalarken olduğu gibi suyu maya olarak kullanılır. Üzeri örtülür, bir bezle sarılır, mayalanması için bırakılır. Çok nefis bir tatlı olduğunu yapanlardan, bilenlerden işittim.
NOT:
Bu tatlıyı ancak Rumeli'nden gelen yaşlı hanımlar biliyor. 95 yıl önce basılan bir yemek kitabında ye 1926 tarihli, Hadiye Fahriye Hanım'ın yazdığı "fatlıcıbaşı isimli kitapta tarifleri var. Ehemmiyetine binaen ve unutulmaması için yazmadan geçemedik.
0 yorum:
Yorum Gönder