GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2 kilo ufak çok körpe patlıcan
1 bağ maydanoz
5 kadar kırmızı domates
1 kaşık kırmızı biber
Yeterince tuz
5 diş soyulmuş sarmısak.
1. Ufak ve çok körpe patlıcanlardan iki kilo alınır. Sapları üzerinde kalmak üzere sapın patlıcanla birleştiği yerdeki yenilmeyen yeşil kısımlar ayrılır, atılır. Patlıcanların karın kısımları bıçakla yarılır. Sonra kuvvetle kaynayan su içerisine atılır ve su birkaç dakika daha kaynatılarak haşlanır. Haşlamada patlıcanların dağılmamasına ve şekillerinin bozulmamasına dikkat etmelidir. Patlıcanlar kâfi derecede yumuşamazsa turşusu sert olur.
2. Haşlanan ve yumuşayan patlrcanlar kaynar tuzlu sudan çıkarılır. Hemen soğuk suya konur. Soğuk su ile yıkandıktan sonra temiz bezler arasına bir sıra halinde dizilir ve üzerine ağırlık konarak acı suyunun çıkması için bir gün bırakılır.
3. Ertesi gün kırmızı domatesler ince ince doğranır, maydanoz kıyılır, sarmısak dövülür ve her üçü karıştırılır, kırmızı biber ve yeterli derecede tuz ekildikten sonra bu içten bir miktar alınarak patlıcan doldurulur, için dökülmemesi için patlıcanın ortasından bir sap maydanoz ile bağlanır.
4. Böylece hazırlanan patlıcanlar içi sırlı bir küpe veya kavanozlara istif edilir. Üzerine de sirke doldurulur. Ağızları kapatılır. Patlıcan turşusu bir ay zarfında olgunlaşır. Tabiî ki turşuların üzerine bir baskı aracı koymak gereklidir.
0 yorum:
Yorum Gönder