GEREKLİ MALZEME
4 bardak halis süt (Bir
litre)
1 fincan pirinç unu Yarım fincan nişasta 1 bardak toz şeker 1 fiske tuz.
GEREKLİ MALZEME
1 çay bardağı kırıklı beyaz pirinç
1 bardak şeker
3 bardak su
1 fiske tuz.
Üzerine:
Dövülmüş badem yada ceviz
YAPILIŞI
1. Bir tencerede süt kaynatılır, şekeri katılır, kaynatmaya devam edilir.
2. Ayrı, küçük bir kapta pirinç unu ve nişasta suda güzelce ezilir.
3. Kaynayan sütten birkaç kaşık alınarak nişastalı, pirinç unlu erimiş mahlûlün içine karıştırılır. Hepsi ocakta kaynamakta olan şekerli süte karıştıra karıştıra yavaş yavaş dökülür, top top olmamasına dikkat edilir. Tahta kaşıkla bir müddet dibini tutmaması için dibinden de kazıyarak devamlı karıştırılır. Sonra hemen tabaklara alınır. Soğuyunca servis yapılır.
NOT: Arzu edilirse üzerine gül suyu, tarçın, beyazlatılmış badem, ya da: Muhallebiyi tabaklara almadan vanilya, bir parça damla sakızı dövülür muhallebiye katılır.
Muhallebi üzerine veya içine katılan şeylere göre isim alır:
Gül suyu dökülürse gül sulu muhallebi, tarçın serpilirse tarçınlı muhallebi, badem döşenirse bademli muhallebi, henüz tencerede iken vanilya katılırsa vanilyalı muhallebi ve damla sakızı katılırsa sakızlı muhallebi adlarını alır.
Muhallebinin pişip pişmediğini anlamak için kızdırılmış madeni bir parçanın ucunu pişmekte olan muhallebinin içerisine daldırıp çıkarmak kâfidir. Ucuna muhallebiyapışmamışsa pişmiş demektir. Yapışırsa biraz daha pişirmek gerekir.
0 yorum:
Yorum Gönder