GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2.5 su bardağı aşurelik buğday (üzerlerinin kabuğu alınmış) 1 çay bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı nohut 1 çay bardağı pirinç 6 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı çekirdeksiz üzüm
5 adet incir
2 tane portakalın kabuğu.
GEREKLİ MALZEME
1 kilo süt
1 bardak şeker
1 fincan pirinç unu
1 kaşık nişasta
1 kahve kaşığı damla
sakızı 1 fiske tuz.
1. Akşamdan bir tencereye buğday ve pirinç konur, yıkanır. Üzerine dört parmak basacak şekilde su konur. (Tabii ki buğday ve pirinç evvelden ayıklanır.)
2. Ertesi sabah şişen buğday ve pirinç yıkanır. Üzerlerine 25 bardak kadar su katılır. Ateşe konur, kaynamaya başlayınca ateşi kısılır, çok hafif ateşte kaynatmaya devam edilerek, beş altı saat pişirilir. Buğday ve pirinçler iyice yumuşar.
3. Yine akşamdan ıslatılmış nohut ve fasulyeler de ayrı ayrı pişirilirler. Nohut ve fasulyelerin kabukları soyulsa daha iyi olur. Üzüm ayrı olarak haşlanır. Portakal kabukları ince kıyılır, haşlanır, incirler küçük parçalara bölünür. Bu malzemelerin hepsi pişen pirinçli buğday içerisine katılır, bir tahta kaşıkla karıştırılarak kaynatılır, suyu azsa biraz daha su ilâve edilir. En sonunda şekeri katılır, beş on dakika kadar yine kaynatılır. Kâselere doldurulur, üzerlerine arzuya göre gülsuyu, kavrulmuş, dövülmüş badem içi, çekilmiş ceviz veya fındık serpilir.
0 yorum:
Yorum Gönder