(Burdur'da yapılan) YAPILIŞI
1. Evvelâ temizlenmiş piliç bütün olarak haşlanır. Etleri iyice yumuşatılır.
2. Bir tepsiye şöyle Arapaşı yapılır: iki bardak elenmiş un bir buçuk bardak su içerisinde karıştırılarak eritilir. Sonra üç bardak piliç suyu ile ateşte tuzu da katılarak koyuca bir bulamaç yapılır. Büyükçe bir tepsiye dökülür, düzgünce yayılır, soğutulur.
3. Bir tencerede üç kaşık yağ kızdırılır. İki fincan un hafifçe kavrulur. Üzerine tuz ve dört bardak piliç suyu, acı kırmızı biber katılır, karıştırılır, kaynatılır. Böylece çorba hazırlanmış olur. Bu çorbanın içerisine pişen pilicin etlerinden küçük parçalar halinde kemiksiz olarak katılır.
4. Tepsinin içerisindeki unlu bulamaç masanın üzerine konur. Çorba da küçük kaplara katılarak servis yapılır. Çorba çok sıcak, Arapaşı soğuk olur. Sofradakiler sinide önlerine düşen kesilmiş parçalardan alarak sıcak çorbaya batırır öyle yerler.
Bilhassa kış günlerinde Burdur'da her evde yapılır, samimiyet içerisinde yenir. Özelliği de toplu halde yenmesidir.
0 yorum:
Yorum Gönder