YAPILIŞI
1. Pirinç ayıklanır, parmak dayanacak kadar sıcak tuzlu suda bir saat kadar ıslatılır.
2. Bir tencerede pilâv için ayrılan yağın yarısı kızdırılır. Evvelce ıslanmış bulunan pirinç kırılmadan parmak uçlarıyla karıştırılarak iki defa yıkanır, bir süzgeçten geçirilir.
3. Bu süzülmüş pirinçler kızdırılan yağ içerisine dökülür, tahta bir kaşıkla karıştırılarak on dakika kadar kavrulur.
4. içerisine üç bardak sıcak su, varsa et suyu dökülür, tuzu ilâve edilir. Hafifçe, pirinçler kırılmayacak şekilde karıştırılır. Kapağı kapatılır. Kaynamaya başlayınca altının ateşi kısılır. Suyunu çekince üzerinden pilavın
tanelerinden bir iki pirinç alıp ağızda tam pişip pişme diğine bakılır. Suyu kâfi ve pişmiş ise ateşten alınır, demlenmeye bırakılır. Henüz pirinçler diri ise az sıcak su daha ilâve edilir. (Çünkü bazı pirinçler fazla su kaldırabilir). Suyu çektirilir. Kalan yağ kızartılır, üzerine dökülür.
Bir müddet kapalı tutulur. Sonra delikli kepçe(kevgir) ile pirinçler kırılmadan karıştırılır. Biraz daha bekletilir, tekrar karıştırılır, servis yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder