GEREKLİ MALZEMELER
1 baş dolmalık lahana (birbuçuk kilo kadar)
3 adet soğan
1 bardak zeytinyağı
1 bardak pirinç
2 domates
1 tatlı kaşığı salça Yarım fincan kuru nane, yeterince tuz.
YAPILIŞI - HAZIRLANMASI
1. Lahananın dibinden koçanı kesilir, yaprakları ayrılır. Sıcak tuzlu suda hafifçe haşlanır, erimemesine dikkat edilir.
2. Bir bardak zeytinyağının birazı bırakılarak bir tencereye dökülür. Üzerine üç soğan çentilir. Beş dakika kadar hafif ateşte kavrulur, iki domates doğranır, yine beş dakika kadar karıştırılarak kavrulur.
Hepsinin üzerine ayıklanmış, yıkanmış pirinç dökülür, onunla da yine beş dakika kadar kavrulur. Bunların üzerine bir bardaktan az kaynar su dökülür, tuzu, nanesi serpilir.
Pilâv gibi pişirilir. Dolmalarda pişen pirinçler pek yumuşak olmaz. Suyunu çekince ateşten alınır, karıştırılır, ılımaya bırakılır.
3. Ayrı bir tencereye kalan yağ dökülür. Bu yağ ile bir tatlı kaşığı salça öldürülür.
4. Dolmalık lahanalardan parçalar kesilir. Hazırlanan içten cevizden büyük parçalar alınarak sarılır. S al çalı tencerede istif edilir. Sarma işi bittikten sonra üzerine basacak kadar su dökülür. Sonra hafif ateşte pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
NOT:
Yaprak dolması ve pazı dolması hep bu şekilde yapılır. Arzuya göre içine çam fıstığı ve kuşüzümü de katılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder