GEREKLİ MALZEME YA PİLİSİ
1. Bir gün evvelden pirinç yıkanıp ılık tuzlu su ile ıslatılır.
2. 300 gram koyun eti kuşbaşı doğranıp, bir miktar yağla tencerenin içinde kavrulur.
3. Kavurmalar tencereden alınıp bir tavada üzerine iki soğan çentilerek az bir yağ ilâvesiyle kızartılır.
4. Kızartılan bu etler pilâv pişirilecek tencereye dizilir. Arzu edilirse fıstık, üzüm, dövülmüş tarçın, karanfil, kakule ekilir.
5. Bir gün evvelden ıslatılmış pirinç yıkanır.etler üzerine yığılır. Üzerine hafif tuz serpilir. Kenarlarından pirinci bozmıyacak şekilde dört bardak kaynar su katılır. Ateşe konur, kapağı kapatılıp buhar çıkmayacak şekilde kapağın etrafı hamurlanır. İki dakika kadar sonra ateşin hızı çok azaltılır. Arada bir tencereye kulak verilir, cazırdamaya başlayınca derhal ocaktan alınıp kapağı açılır, kalan yağ küçük parçalar halinde pilâvın üzerine konur, iki dakika sonra bir tepsiye ters yüz edilip boşaltılır.
NOT: Bu pilâv haşlanmış, kızartılmış piliçle de pişirilebilir. Biz bu tarifi bir asır önce yazılan kitaptan aldık, denedik. Bugün çift tabanlı tencereler var, o tencerelerde bu pilâv daha iyi pişer. Kapak kenarlarına hamur sıvamak da gerekmez.
GEREKLİ MALZEME
2 bardak pilavlık pirinç
5 kaşık yağ
4 bardak su veya et suyu 1 fincan küçük arpa
şehriye Yeterince tuz.
GEREKLİ MALZEME
2 bardak pilâvlık pirinç 5 kaşık tereyağı
1 kibrit başı kadar safran
2 adet orta büyüklükte havuç
1 orta boy soğan
3 bardak et suyu Dövülmüş kakule, tarçın, karanfil.
Yeterince tuz.
0 yorum:
Yorum Gönder