GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI
500 gram bamya 250 gram kuşbaşı orta
yağlı koyun eti 2 adet orta boy soğan 2 kaşık yağ Yarım kaşık salça 2 olgun domates Kâfi miktarda tuz. Yarım limon suyu.
Altta,
Etli Patates.
Sağda,
Etli Taze Bamya.
1. Bir tencereye kuşbaşı et, çentilmiş soğan, iki kaşık yağ katılarak orta hararetteki ateş üzerinde etler suyunu çekinceye kadar kavrulur, evvelâ üzerine salçası dökülür, bir iki dakika daha kavrulur, sonra küçük parçalara bölünmüş domatesler katılır onunla da beş dakika kadar kavrulur. Suyu katılır, et pişmeye bırakılır.
2. Yarım kilo bamyanın tepeleri sivri külah biçimi kesilir, suda güzelce yıkanır.
3. Pişen etin üzerine bamyalar dökülür, suyu azsa daha ilâve edilir. Hafif ateşte hepsi birlikte pişmeye bırakılır. Bamyaların başları yumuşamaya başlayınca kâfi gelecek şekilde tuzu katılır, limonu sıkılır. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir.
NOT: Bamyalar ayıklandıktan sonra kaynayan su içerisine yarım nohut kadar limon tuzu, bir tatlı kaşığı tuz katılıp eritildikten sonra bamyalar bu suya atılır, karıştırılır, beş dakika kapalı olarak bekletilir. Çıkarılır, tekrar soğuk suda yıkanır, suyu süzülür, pişen etin üzerine bu şekilde dökülürse bamyalar erimez, daha taneli ve lezzetli olur.
0 yorum:
Yorum Gönder