GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1 avuçtan az nohut 1.5 bardak kaynamış su 1 fiske ince tuz.
1. Bir avuçtan az nohut kırılır, 350 gramlık bir şişeye konur.
2. Bir buçuk bardak su kaynatılır. El dayanacak sıcaklığa gelinceye kadar bekletilir, içerisine bir fiske tuz atılır. Şişedeki kırılmış nohutlar üzerine dökülür. Sıcak bir yerde şişenin ağzı açık olarak sekiz saat bekletilir. Şişenin ağzından köpükler çıkmaya ve kendine mahsus kokular yayılmaya başlar. Köpük kesilme belirtileri gösterince nohutların üzerindeki suyu alınır, az bir unla bulamaç yapılır. Bir kaba konur, üzerine biraz un serpilir. Kapalı olarak sıcak bir yerde kabarması beklenir. Zaman zaman bakılır. Üzeri çatlayıp kabarmaya başlayınca üzerine bir kibrit çakılır, kibritin alevi ispirtoda yanar gibi bir hal alırsa maya gelmiş olur. Kibritin yanışında bir değişiklik olmazsa biraz daha bekletilir.
3. Maya bulunduğu kaptan alınır, ılık su ile, istenildiği kadar elenmiş un alınıp yoğrulur. Yine sıcakça bir yerde Kıymalı,
peynirli veya daha değişik içlerle muhtelif şekillerde hazırlayacağımız börekler, kahvaltûanmıza lezzet katar. Misafirlerimizi için ise güzel bir ikram olur. (Üstte Puf Böreği)
üzeri örtülür. 2-4 saat bekletilerek kabarması sağlanır. İyice kabarınca bir kibrit daha yakılır, yoğrulan hamura yaklaştırılır. Yanan kibritin alevinde bir değişiklik olursa mayalı hamur gelmiş demektir.
4. Sonra hamur üzerine biraz soda serperek tekrar yoğrulur. Bu hamura tuz katılmaz. Hamurun yumuşaklık derecesi kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
5. Hamur yağlanmış kalıplara veya şekiller verilerek yağlanmış tepsiye aralıklı olarak döşenir. Tekrar sıcak bir yerde kabarması için bekletilir. Orta sıcaklıktaki fırına sürülür, iyice pişince çıkarılırken üzerlerine bir fırça ile yumuşak olmaları için çiçekyağı sürülür.
NOT:
Bu tarifi İzmir'in meşhur tatlı maya ustalarından Rizeli Sayın Osman Basardan aldık. Böylece şimdiye kadar hiçbir yerde yazılmayan bu çok eski Türk ekmek türünü açıklığa kavuşturmuş olduk.
0 yorum:
Yorum Gönder