GEREKLİ MALZEME
4 su bardağı un
2 paket (250 gramlık) sofra margarini (hepsi 500 gram)
Yeterince tuz
İçi için istenilen içlerden biri.
YAPILIŞI
1. Dört bardak un elenir. İçerisine ceviz büyüklüğünde erimiş margarin, tuz ve su katılarak pek yumuşak olmayan bir hamur yapılır. Mümkün olduğu kadar fazlaca yoğrulur. Onbeş yirmi dakika kadar üzerine ıslak bez örtülerek dinlendirilir.
2. Kalan yağ kış ise hafifçe eritilir. Yaz ise yarısı eritilir. Hamur ele alınır üç eşit parçaya ayrılır. Avuçlar içerisinde veya yerde beze yapılır. Altı üstü yağlanır. Beş dakika kadar dinlendirilir.
3. Merdane ile kalınca bir beze açılır, üzerine, elle, eritilmemiş yağdan bıçak sırtı kalınlığında sürülür. İkinci beze de aynı büyüklükte merdane ile açılır, ilk yağlanan hamur üzerine konur, onun üzerine de aynı şekilde yağ sürülür. Üçüncü beze yine merdane ile evvelki hamurlar büyüklüğünde açılır. İki yağlı hamur üzerine konur, en üstteki hamur yağlanmaz. Birbiri üzerindeki
Ekmek, Cenab-ı Allah'ın bizim için yarattığı en vazgeçilmez nimettir. Ekmek olmasaydı veya sol alt resimde olduğu gibi sert olsaydı ne yapardık acaba?
hamurun kenarları parmak uçlarıyla ezilir, inceltilir. Sonra (Usta ellerde bu hamur ya hamur tahtasına veya mermer üzerine çarpa çarpa incecik açılır. Tabii bunu herkes yapamaz) hamurun kenarlarından çeke çeke hamur inceltilir. Birden asılmayıp delmemeye dikkat edilir.İncecik açılır, bilhassa hamur kenarları kalın bırakılmaz. Açılan bu hamur üzerine eritilmiş soğuk yağdan sağ elin parmak uçları batırılıp silkelemek suretiyle yağ serpilir.
4. Bir önden, bir de arkadan birbiri üzerine gelecek şekilde katlanır. Yanlardan da aynı şekilde katlanır. Biraz yağ serpilir, yarısına harç konur. Boş kalan kısım harçlı kısma kapanır, kenarları hafifçe parmak uçlarıyla bastırılır. Yağlanmış tepsiye alt üst ederek konur, üzerine yumurtanın sarısı elle sürülür, fırına verilir. Pişirilir, gayet ince nefis bir börek olur.
NOT:
Bezeler üç parça yerine altı parçaya da ayrılır. O zaman iki börek yapılır. Açılması daha kolay olur. Kullanılan yağ artabilir. Artan yağ başka yerde kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder