GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
500 gram kuzu eti 1 bardak un
1 bardak yoğurt
2 yumurta 2 kaşık yağ 1 baş soğan Yeterince tuz, karabiber, kırmızı biber.
1. Bir kap içinde irice doğranmış et, iki kaşık yağ, çentilmiş soğanla hafifçe öldürülür. Bir çay bardağı su ile orta ateşte pişirilir.
2. Etler kemiklerinden ayıklanarak tuzlanır, karıştırılır, bir tepsiye dizilir.
3. Karabiber, kırmızı biberi üzerine serpilir.
4. Ayrı bir kapta yoğurtla yumurtalar güzelce çırpılır, unu katılır, unlar top top kalmayıncaya kadar karıştırılır. Etten kalan su da ilâve edilerek yine karıştırılır.
5. Bunlar tepsiye dizilen etler üzerine düzgünce dökülür.
6. Orta hararetteki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp sıcak sıcak yenir.
NOT:
Bu yemeğin adına Elbistan Tavası da denir ki yanlıştır. Doğrusu Elbasan Tavası'dır. Rumeli'den gelen soydaşlarımızın yaşlıları, bu yemeğin Arnavutluk'un il merkezlerinden biri olan Eibasan'da (şimdiki ismi Elbasani) meşhur olup bu adı oradan aldığını söylüyorlar. Çok eski bir Türk yemeği olduğunu da ilâve ediyorlar. Elbasan Tavası'nın ikinci bir tarifi de şöyle:
Kuzu eti kemiksiz olarak kuşbaşının dört misli kadar irilikte parçalara doğranıp, tuzu, karabiberi, kırmızı biberi, eti ovalıyarak yedirmek suretiyle haşlamadan bir bardak sulu salça ile fırında pişirip, sonra üzerine yoğurt, yumurta, bir kaşık yağ karışımını dökerek tekrar kızartmak suretiyle de yapılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder